26 Ekim 2012 Cuma

İskoçya'daki Glenelg köyü Mars'taki Glenelg bölgesi ile kardeş oldu.


İskoçya'daki Glenelg köyü, Mars'ta aynı adı taşıyan bölgeyle "kardeş" oldu. 280 kişilik köyde düzenlenen kutlamada İskoç dansları yapıldı; Nasa yöneticileri de törene uydu bağlantısı ile katıldı.

Gerçi Mars'taki Glenelg bölgesi adını doğrudan buradan değil, Kanada'nın kuzeybatısında bulunan bir kaya cinsinden alıyor. Ancak Glenelg adının tarihi kökeni İskoçya'nın bu küçük köyüne dayanıyor. Bu bölgeden göç edenlerin ya da buranın adını taşıyanların kurdukları koloniler sayesinde ABD, Kanada ve Avustralya'da da Glenelg adını taşıyan yerler var. Merak (Curiosity) uzay aracı da, Mars'ta Glenelg bölgesine doğru ilerliyor.

Töreni düzenleyenlerden Emma MacLean, amaçlarının "uluslararası astronomi çevrelerinin dikkatini, küçük köylerindeki imkanlara çekmek" olduğunu söyledi. MacLean "Burada ışık kirliliği o kadar az ki gökyüzü gerçekten muazzam oluyor. Özellikle de şu anda Kuzey Işıkları sürerken." diye konuştu.

MERAK, DÜNYA'YA DÖNER Mİ?

Nasa'nın Mars keşif programının müdürü de hafta sonundaki töre.Krateri'ndeki kayalarla aşağı yukarı aynı dönemde oluştuğu sanılıyor. Doug McCuistion Glenelg halkına ve onları izleyen gazetecilere uzay aracı Merak'ın bir gün Dünya'ya dönmesini umduğunu söyledi. McCuistion Kızıl Gezegen'e 2030'larda ya da 2040'larda astronotların gitmesinin "şahsi umudu" olduğunu, bu astronotların da Merak'ı bulup geri getirebileceğini belirtti.

NASA yöneticisine göre Mars'ta gezgin laboratuar görevi yapan Merak'ın misyonunun iki yıl sürmesi planlandı, ancak aracın aslında 20 yıl yetecek enerjisi var. Merak'a ısı ve elektrik sağlayan plutonyum jeneratörleri, misyonun sona ermesinden sonra da aktif kalacak. Doug McCuistion gezgin robotun diğer parçalarının, jeneratörlerden önce iflas ederek aracı çalışamaz hale getireceğini belirtti.

Bir diğer ihtimalse, Kızıl Gezegen'e sık sık isabet eden meteorlardan birinin Merak'ın sonunu getirmesi. Mars'ın binlerce meteor çukuruyla dolu olduğuna dikkat çeken McCuistion "Eğer buraya insan yollayacaksak meteorlara dikkat etmek gerekecek." dedi.

NASA'daki bilim insanları Merak'ın ziyaret edeceği tüm yerlere Kanada'nın kuzeybatısından seçme isimler vermiş. Bu bölgede bulunan kayaların, Merak'ın Mars'ta indiği yer olan Gale Krateri'ndeki kayalarla aşağı yukarı aynı dönemde oluştuğu sanılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder