19 Aralık 2012 Çarşamba

ISON kuyruklu yıldızı 2013 Kasım-Aralık aylarında dünyanın yakınından geçecek.


ISON kuyruklu yıldızı, gökyüzünde görülebilecek en büyüleyici ışık oyunlarını sahnelemek üzere Dünya'ya yaklaşıyor. Güneş Sistemi'ndeki yolculuğuna devam eden kuyruklu yıldız yapılan hesaplamalara göre 2013'ün Kasım ve Aralık aylarında, Kuzey Yarımküre'den izlenebilecek.

ISON, Ay'dan 15 kat daha parlak kütlesiyle, yeni bir gökyüzü şöleni yaşatacak. Geçen yüzyıl içinde dünya çevresinden geçen herhangi bir kuyruklu yıldızdan daha parlak olduğu belirtilen ISON kuyruklu yıldızı, gün ışığında bile çıplak gözle görülebilecek. Kuyruklu yıldızın yolculuğuna şu anda Jüpiter yakınlarında devam ediyor.
Benzer bir gök olayının en son 1997'de Hale-Bopp kuyruklu yıldızının Dünya yakınından geçişi sırasında Alaska'dan görüldüğü kaydedildi. ISON'un, bu olaydan çok daha büyük ve ışıltılı görüntüler yaratacağı belirtildi.



Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın, 1910'daki geçişinden sonra İstanbul'da yaşanan heyecanı mizahi bir dille kaleme aldığı "Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç" adlı romana konu olan Halley kuyruklu yıldızı ise 2061'de yeniden Dünya'nın yakınından geçecek.
Yeni Bir Kuyruklu Yıldız Bulundu ile trthaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder