7 Ekim 2012 Pazar

İzmirli Çocuklar Uluslararası Uzay İstasyonu İle Telsiz Bağlantısı Kurdu.


Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu öğrencileri, Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) İzmir Şubesi ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri ARİSS (Amateur Radio On İnternational Space Station) projesi kapsamında yörüngede bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile telsiz bağlantısı kurdu. Okul, böylece yörüngede bulunan iki Uluslararası Uzay İstasyonu´ndan Expedition33 ekibi ile Türkiye´den telsiz bağlantısı kuran ilk eğitim kurumu oldu.

Bağlantı önce ABD´deki ARISS merkezi ile kuruldu. Merkezde bulunan NASA ARISS gönüllüsü ve moderatör Keith Pugh, ARISS ve astronotların bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili kısa bir bilgi verdi. Daha sonra telsiz bağlantısını sağlayan yer istasyonunda görevli NASA gönüllüsü Marc Steiner ile bağlantı kuruldu. Üçlü bağlantıdan sonra Marc, ISS Uzay İstasyonu´nun frekansını yakaladı ve konuşmalar başlatıldı.

Özel İzmir Amerikan Koleji Blake Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen canlı telsiz bağlantısı yaklaşık 15 dakika sürdü. Uluslararası Uzay İstasyonu´nda bulunan altı astronottan komutan Sunita Williams´a 20 ilköğretim öğrencisi çeşitli sorular yöneltti.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan´ın da bulunduğu buluşmada ilk soruyu sekizinci sınıf öğrencisi Melisa Yıldırım yöneltti. Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün cumhuriyetin geleceğini Türk çocuklarına emanet etiğini dile getirerek, "Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusudur. Atatürk, `Bugünün küçükleri yarının büyükleridir´ diyerek, Türkiye Cumhuriyeti´ni Türk çocuklarına emanet etmiştir. Türk çocuklarına uzaydan vereceğiniz mesaj nedir?" diye sordu.

Sunita da soru için Melisa´ya teşekkür ederek, "Hiçbir şey için sınırlar yoktur. Yapmak istediğiniz şeyleri yapabilirsiniz. İster kız, ister erkek olun, hangi renkten, inanıştan veya ırktan olursanız olun istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Buna inanın" dedi.

Öğrenciler, astronotlara bir günlerinin nasıl geçtiği, astronotluğa ilk nasıl ilgi duydukları, meteor ve uyduların uzay istasyonu için tehlike teşkil edip etmediği, şu anda hangi proje üzerinde çalıştıkları, uzay istasyonunda ateş yakıp yakmadıkları, ne zaman gece, ne zaman gündüz olduğunun nasıl farkına vardıkları, dünya dışında hangi gezegende yaşamak istedikleri, özel bir diyet yapıp yapmadıkları gibi sorular yöneltti.

Komutan Sunita Williams´la konuşan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, çok heyecan verici bir buluşma olduğunu kaydederek, "Türk çocuklarının İzmir´den sizinle bağlantı kurması heyecan ve mutluluk verici bir buluşma oldu. İzmir çok güzel bir şehir, İzmir´den sevgiler" diye konuştu.

Başkan Tartan, astronotları kasım ayında görevleri bittikten sonra İzmir´de konuk etmek istediklerini söyledi. Öğrencilere de seslenen Tartan, "Çok şanslısınız. Uzaydaki astronotlarla konuşan ilk Türk çocukları olarak sesinizle tarihe geçtiniz. Sesiniz uzaya gitti. Atatürk´ün çocukları olarak umarım bir gün siz de uzaya gidersiniz, bütün umudumuz o" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder