12 Ekim 2012 Cuma

Rusya ve Avrupa, toprak örnekleri getirmek için aya birlikte uzay aracı gönderecek.


Rusya’nın Roskosmos Uzay Kurumu ve Avrupa Uzay Ajansı, Ay’ın kutuplarından birinden toprak örneklerini gezegenimize getirmek için Ay’a gönderilecek otomatik uzay araç projesini ortak çabalarla uygulamayı düşünüyor.

Avrupa Uzay Ajansı görevlisi Bruno Gardini’ye göre “Lunar Polar Sample Return” aracının 2020-2022 yıllarında uzaya gönderilmesi tasarlanıyor.

Uzay aracının şekli, kaç bölümü olacağı ve diğer detaylar şimdilik bilinmiyor. Sadece bir konsepti mevcut. Bu uzay aracın geliştirilmesinde, daha yakın zamana Ay ve Mars’a gönderilmesi planlanan uzay araçları projelerinden edinen tecrübelerden yararlanılacak.

Bunlardan biri Roskosmos Kurumu ve Avrupa Uzay Ajansı’nın ortak çabalarıyla uygulanacak “EkzoMars” projesi. Mars’ta inceleme yapmayı amaçlayan bu proje, uzay aracıyla arazi aracının 2016 ve 2018 yıllarında fırlatılmasını öngörüyor. Takriben aynı dönemde Rusya’nın Ay için geliştirdiği projelerin de uygulanması düşünülüyor. 2016’da “Luna-Glob” uzay aracının, 2017’de ise Hindistan ürünü tekerlekli aracını ulaştıracak uzay aracının Ay’a fırlatılması planlanıyor.

“Lunar Polar Sample Return” aracının, yeni sondaj, entelektüel yöneltim ve engelleri aşma teknolojilerine sahip olacağı muhtemeldir. Ay toprağına gelince ilk örnekleri, uzun yıllar önce Dünya’ya getirilerek bilim adamların eline geçti. Amerikan Apollo uzay araçlarının Ay’a uçuşlarından Dünya’ya toplamı 382 kilo toprak örneği getirdi. Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü Bilim İşleri Sekreteri Aleksandr Zaharov, Sovyet uzay araçlarıyla da Ay’dan toprak örneklerinin getirildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“1970 yıllarında uzaya gönderilmiş Luna-l6, Luna-20 ve Luna 24 araçları, Ay yüzeyine iniş yaptı ve toprak örneklerini Dünya’ya getirdi. Ama bu, Ay’ın ekvator kesiminde alınmış toprak örnekleriydi. Ay’a gönderilecek yeni uzay araçları, suyun bulunduğu tahmin edilen kutup bölgelerinden toprak örneklerini alıp getirecek.”

Aydınlanmamış kutbun yanı başında bulunan ve içinde ısı derecesi en az eksi l50 derece olan bir kraterden toprak örnekleri alınacak. Aleksandr Zaharov: bilimcilerin, Ay’dan Dünya’ya dönüş ve Dünya’ya iniş sırasında Ay toprağı örneklerinin düşük ısı derecesinin korunmasını istediğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Ay toprağı örneklerinin, çok düşük ısı derecesini ve geçirimsizliğini korumak için, su gibi uçucu elemanların korunması için kriyojenik koşullarda bulundurulması gerek. Bunu sağlamak çok zordur.”

Bilimcilerin kanısına göre insan, ilk önce Ay’ın kutup kesimlerini iskân ederek zenginlik kaynaklarını değerlendirecek. Ay kutuplarından getirilecek toprak örnekleri, gezegenin bu kesimlerindeki şartları daha gerçekçi olarak değerlendirme imkânını sağlayacak. Bu sayede, Ay’da ne tür doğal zenginliklerin bulunduğunu ve geleceğin ‘sömürgecilerin’ ne denli büyük su kaynaklara rastlayacaklarını tahmin etmek mümkün olacak. Uygulanacak yeni uzay projesi, genel çizgileriyle Avrupa Uzay Ajansı üyesi ülkelerin Kasım ayındaki toplantısında ele alınacak.

Kaynak: Rusya'nın Sesi Radyosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder