31 Ekim 2012 Çarşamba

Sandy şiddetinde kasırgalar artık 2 yılda bir vuracak.


İklim bilimciler, "Sandy" benzeri kasırgaların geçmişte olduğu gibi artık 100 yılda değil, 2 yılda bir tekrarlanacağını ileri sürüyor. Sandy Kasırgası, Karayip ülkeleri, Haiti, Bahamalar, Porto Riko, Küba ve Dominik Cumhuriyeti'nin ardından ABD'nin doğu kıyılarını vurarak Kanada'ya doğru ilerliyor. Karayip ülkelerinde 69 can alan Sandy Kasırgası, ABD'de 45 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.
Sandy Kasırgası'nın sadece ABD'ye verdiği maddi hasar ise 50 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. "Sandy" benzeri kasırgalar, bizim için "sürpriz" olsa da iklim bilimciler için uzun zamandır "hayat"ın bir gerçeği.
 
Amerikan Princeton Üniversitesi'nde görev yapan iklim uzmanı Profesör Michael Oppenheimer, 8 ay önce yayımladığı bir araştırmada, "Sandy" benzeri kasırgaların geçmişte olduğu gibi 100 yıllık zaman dilimlerinde değil, 2 ile 20 yıllık zaman dilimlerinde meydana geleceğini açıklamıştı.
 
İklim bilimci Oppenheimer'ın araştırmasına göre, küresel ısınma, deniz suyu seviyesinin yükselmesine, bu da kasırgalara dönüşen sert rüzgarların oluşmasına neden oluyor. Sandy Kasırgası'ndan büyük zarar gören New York için Profesör Micheal Oppenheimer 2000 yılında uyarı yapmıştı. Oppenheimer, küresel ısınmanın özellikle ABD ve New York'un bulunduğu doğu kıyıları için büyük tehlike oluşturduğunu belirtmişti.
 
MİLYONLAR KARANLIKTA KALDI
 
Sandy Kasırgası, ABD'nin doğu kıyılarında 13 eyalette milyonlarca insanın karanlıkta kalmasına yol açtı. Şiddetli rüzgar ve sağanak yağış yüzünden, yeraltı ve yer üstu elektrik kablolarında meydana gelen hasarların yanı sıra, elektrik dağıtım şirketlerinin önlem almak için elektrikleri kesmesi sonucu ABD'nin doğu kıyıları karanlıkta kaldı.
 
KATEGORİ ARTTIKÇA ZARAR DA ARTIYOR
 
Sandy benzeri kasırgalar, bilim insanları tarafından 5 kategoride değerlendiriliyor. Kategoriler ise verdiği zarara göre sınıflandırılıyor.
 
Kategori 1: Mobil evler dışındaki binalara zararı yok denecek kadar az. Küçük ve zayıf ağaçlar ile yol işaretlerinde hasara yol açabiliyor. Kıyı bölgelerinde sel baskınları yaratabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 119-153 kilometre arasında değişiyor.
 
Kategori 2: Binalarda çatı, kapı ve pencerelerde hasar yaratabiliyor. Mobil evler, bitki ve ağaçlara ciddi zararlar verebiliyor. Kıyılarda ve alçak bölgelerde sel baskınlarına yol açabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 154-177 kilometre arasında değişiyor.
 
Kategori 3: Binalarda yapısal hasara ve zayıf duvarların yıkılmasına yol açabiliyor. Mobil evleri ise yerle bir ediyor. Büyük ağaçlar ve trafik işaretlerini devirebiliyor. Kıyı ve alçak kesimlerde küçük yerleşim birimleri sel altında kalabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 178-209 kilometre arasında değişiyor.
 
Kategori 4: Perde duvarlarda ve çatılarda çok önemli hasarlar yaratıyor. Tüm ağaçlar ve trafik işaretlerini devirebiliyor. Kıyıdan 10 km içeriye kadar olan yerleşim alanlarının boşaltılmasını gerektiriyor. Çok ciddi sel baskınları yaratıyor. Saatteki rüzgar hızı 210-249 kilometre arasında değişiyor.
 
Kategori 5: Neredeyse tüm evlerin ve endüstriyel binaların çatılarını uçurabiliyor yada çökertiyor. Tüm ağaç, trafik işaretleri ve müstakil evlerin tamamen yıkılmasına yol açabiliyor. Kıyıdan 10-18 kilometreye kadar yerleşim alanlarının boşaltılmasını gerektirebiliyor. Saatteki rüzgar hızı 250 kilometreyi geçiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder