20 Kasım 2012 Salı

Jüpiter'in 13 katı büyüklüğünde ötegezegen keşfedildi.


Kappa Andromedae B canlandırması
Astronomlar, Jüpiter'in 13 katı büyüklüğünde bir ötegezegen keşfettiler. Jüpiter bilindiği gibi güneş sisteminin en büyük gezegeni.

Kappa Andromedae adı verilen güneşten 2.5 kat daha büyük ve 170 ışık yılı uzaklığındaki yıldızın yörüngesinde dolunan gezegen Kappa Andomedae B olarak adlandırılıyor. Uzmanlar gezegeni Süper Jüpiter olarak sınıflandırıyorlar. Bu büyüklükteki bir gök cisminin başarısız bir yıldız olma ihtimalinin yüksek olduğunu değerlendiren astronomlar gezegenin kırmızı bir ışıma yaptığını düşünüyorlar.

Astronomlar kesin olmamakla birlikte gezegenin yıldız oluşumu için gerekli füzyonu başlatma enerjisine sahip olamadan yıldızı tarafından yakalanmış olabileceğini düşünüyorlar. Kappa Andromeda B henüz oldukça genç olan 30 milyon yaşındaki yıldızının bir hayli uzağında bir yörüngede dolanıyor. 55 Astronomik Birimlik bir yörüngeye sahip olan Kappa B yıldızına Neptün'ün Güneş etrafındaki yörüngesinin 1.8 katı bir uzaklıkta.

Hawaii'deki Mauna Kea Dağı'nın zirvesinde bulunan Japonlara ait Subaru teleskobu kullanılarak keşfedilen  Süper Jüpiter, şu ana kadar keşfedilmiş en büyük gezegen.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder