21 Aralık 2012 Cuma

Ankara'da UFO zannedilen mercek bulutları


Ankara’da birkaç gün önce gökyüzünde beliren ve amatör kameraya yakalanan cismin görüntüleri, internete düşer düşmez heyecan yarattı.

Kıyamet senaryolarına boğulduğumuz günlerde ortaya çıkan cismin UFO’ya benzeyen görünümü, 21 Aralık öncesine rastlayınca büyük merak uyandırdı. Ancak bazılarının UFO olduğunu düşündüğü cisim bir gök olayından ibaret. UFO araştırmacısı Emre Özyumurtacılar, Ankara’da beliren cismin ne olduğunu açıkladı.



Özyumurtacılar, gökyüzünde beliren cismin bir ‘mercek bulutu’ olduğunu ifade etti ve şu açıklamada bulundu:

'Gökyüzü ilginç ışık oyunlarıyla doludur. Bazen dağları daha heybetli ve yolları ıslakmış gibi görürken, bazen de gece seyrettiğimiz yıldızları ve Ay’ı bizimle birlikte hareket edip peşimize takılmış gibi görürüz.Atmosferdeki hareketliliğin bir göstergesi olan bulutlar da zaman zaman bizlere oyun oynayabilir. Genellikle insanları hayallere sürükleyen büyüleyici bir görünümleri vardır. Bazıları sadece çok yükseklerde gezinirken, bazıları neredeyse yere dokunur. Gökyüzünde yaygın olarak bilinen şekillerinden başka şaşkınlık verici ilginç oluşumları da vardır.

Bulutlar, minik su damlacıkları ve minik buz kristallerinden oluşur. Her bulut kendini oluşturan rüzgarın da bir habercisidir. Yükselen hava bulutları çoğaltır. Oluşan bulut şekilleri, hava iniş ve çıkışlarından meydana gelen yolu takip eder.Hiçbir bulutun şekli bir diğerininkine benzemez. Hava hareketlerinin oluşturduğu birkaç temel bulut tipi vardır. Bazılarımızın bulut tipi ve görünüşünden habersiz olmasının yanı sıra, genel kanı bulutların sadece günlerin serin ve yağışlı geçmesine sebep olan doğal oluşumlar olduğudur.Sürekli olarak gökyüzünü inceleyen meteorologlar ise bizlerden farklı olarak bulutların bazı korkutucu ve karanlık yüzlerinin yanında inanılmaz güzellikte şekiller oluşturduklarını da görürler.Gökyüzünde bazen tuhaf bulutlar da oluşabilir. Mesela, bir dağ engelini geçmekte olan nemli hava, dağın rüzgar altı kısmında akış yönünde birkaç kilometre dalgalanabilir.

Bu dağ dalgalarının tepesinde oluşan bulutlar genellikle mercek şeklindedir. Bu yüzden bu tür oluşumlara “Lenticular bulutları” veya “Mercek bulutları” denir. Bu bulutlar, genellikle kısa süre içinde havada bir değişiklik olmayacağını, havanın güneşli geçeceğini gösterir. Lenticular bulutları genellikle hareket etmezler. Hava bunların içinden gelip geçer. Bulut dalgaları, dağlardan uzakta da oluşabilir. Tıpkı rüzgarın suların üzerinde oluşturdukları dalgalar gibi bulutlar da dalga dalga yayılır.

Nemli bir katmanda oluştuğunda dalgaların tepelerinde mercek bulutları ve dalgaların aralarında boşluklar oluşabilir. Lenticular bulutları bazen pizza gibi birbirlerinin üstünde oluşur ve belli bir mesafeden bakıldığında uçmakta olan UFO’lara benzetilebilir. Kimi Ufologlara göre de bunlar UFO’ların kendilerini gizlemek için oluşturdukları bulut tabakalarıdır ya da UFO bulutların lenticular forumunu kamuflaj olarak kullanır. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da semalarında görülen elips şeklindeki cisimde Lanticular bulutlarının en güzel örneklerinden biridir. Bulutun altında uçan beyaz cisim ise gökyüzünde kanat çırpan kuştan öte bir şey değildir…'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder