4 Aralık 2012 Salı

NASA: Mars'ta komplex kimyasallar bulduk, organik bileşenler ise kesin değil.


NASA, günlerdir merakla beklenen açıklamasını yaptı. Curiosity adlı gelişmiş robotun Mars'ta organik madde bulduğu spekülasyonları ise -şimdilik- boşa çıktı.

NASA yaptığı açıklamada Curiosity'nin yaptığı analizlerde komplex kimyasallara rastlandığını duyurdu. Mars toprağında yapılan analizlerde su, kükürt ve klor içeren maddeler bulundu.

Bulunan komplex kimyasalların organik maddelerin işareti olduğu iddia ediliyor.

Daha önce yaptığı açıklamalarla bir heyecan dalgası yaşatan John Grotzinger, Mars'ta organik bileşenlerin bulunduğunu, alınan numunelerin testlerden geçirilerek kontrol edilmesi gerektiğini söylese de ondan sonra söz alan Paul Mahaffy, organik bileşenlerin bulunduğuna dair bir tespitten söz edilemeyeceğini söyledi. Bulunan organik bileşenlerin Mars'a ait olup olmadığının tespitinin yapılmadan böyle bir açıklamanın yapılamayacağını ifade etti. Bulunan klorun büyük ihtimalle Mars'a ait olduğunu ama karbonun Curiosity aracılığıyla Dünya'dan gelmiş olabileceğini ifade etti.

Sonuç olarak organik bileşenlerin kesin olarak bulunduğuna dair bir açıklama yapılmazken; organik bileşenleri işaret eden karmaşık kimyasallar bulunduğu net olarak ifade edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder