18 Ocak 2013 Cuma

Huygens sondasının Titan'a inişinin sekizinci yıldönümü


Huygens Sondası'nın Titan'a iniş simülasyonu
Satürn’ün uydularından biri olan Titan, gök bilimcilerin Güneş Sistemi’nde en yakından ilgilendikleri gök cisimlerinden biri. Dondurucu soğuk bir yer olsa, buz halde sıvı bulunduran Titan’da yaşama olanak veren şartlar olabileceği düşünülüyor.

ESA’nın geliştirdiği Huygens keşif aracı, 14 Ocak 2005 tarihinde Titan’a iniş yaptı. Cassini uzay aracının Satürn’ün yörüngesine taşıdığı Huygens, tek başına üç hafta yol aldıktan sonra iki buçuk saat süren iniş gerçekleştirdi. Huygens böylece, Güneş Sistemi’nde bugüne kadar ulaşılan en uzak noktaya iniş yapan keşif aracı oldu.

ESA’nın hazırladığı kısa video, Huygens’in nitrojen yoğunluklu atmosferden geçerek Titan’ın yüzeyine dokunduğu anı anlatıyor. Her ne kadar iniş yaptıktan 90 dakika sonra Dünya’ya mesaj göndermeyi kesse de, Titan’da yapılan tarihi iniş, gök bilimcilere hala yeni bilgiler sunmayı başarıyor.

Huygens’in elde ettiği bilgilere yönelik geçtiğimiz yapılan bir analiz, yaklaşık 162 kg ağırlığındaki uzay aracının indikten sonra sektiğini, ardından kaydığını ve durmasından önce yaklaşık 10 saniye sarsıldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, Huygens’in indiği bölgenin, yumuşak, nemli beyaz kumla ve kırılgan bir tabakayla kaplı olduğunu belirtti. Titan’da sıcaklık, -180 dereceye kadar inebiliyor.

UZAK VE ESRARENGİZ

Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan, Jüpiter’in uydusu Ganymede’ın ardından Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci uydu konumunda. 5200 km’lik çapıyla, Ay’dan yüzle 50 daha geniş. Güneş Sistemi’nde Dünya’nın ardından yüzeyinde sıvı bulunduğu bilinen tek kozmik cisim olan Titan, göllerinde su yerine metan ve etan bulunduruyor. Karmaşık karbon içerikli moleküllerin atmosferinde hareket ettiği Titan, bu özelliğiyle yaşama olanak sağlayabilecek yerlerden biri olarak görülüyor.

NASA ve ESA’nın ortaklığıyla 1997’de Uzay’a gönderilen Cassini ve Huygens, artık Satürn’in birer parçası konumunda. Huygens, faaliyet göstermese de Satürn’de insan varlığının temsilcisi olarak yer alıyor. Cassini ise 2017’ye kadar devam edecek görevi kapsamında Satürn’ü ve halkalarını inceliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder