14 Ocak 2013 Pazartesi

Titan'da yüzen buzullar olabilir.


Titan'da yüzen buzullar canlandırması
Satürn'ün uydusu Titan hakkında oldukça ilginç yeni bilgilere ulaşıldı. Güneş Sistemi'nde yüzeyinde sıvı bulunduran Dünya hariç tek gök cismi olan Titan göllerinde ve denizlerinde yüzen buzullar olabileceği ortaya kondu.

Satürn ve uydularını inceleyen ve gökbilimcilere eşşiz veriler sağlayan Cassini Uzay Aracı'nın sağladığı görüntülerin incelenmesiyle ortaya çıkan sonuca göre Titan'ın hidrokarbon denizlerinde yüzen buzullar pastanın üzerindeki krema benzeri görüntüler ortaya koymakta.

Cornell Üniversitesi Cassini bilim ekibinden Titan araştırmacısı Jonathan Lunine'e göre 'Sıvı içinde yüzen buzulların ilkel yaşam formları içerebileceği düşünülebilir. Sıvı ve katı arasındaki sınırda yüzen buzullarda karasal yaşamın kökenini taşıyan yaşam formları gelişmiş olabilir.'

Dünya benzeri sıvı içeren tek gökcismi olan Titan'ın dünyadan farkı bu sıvıların ve buharlaşma, yağmur gibi hava döngülerinin metan ve etan gibi hidrokarbonlardan oluşmasıdır. Bilim adamları bu döngünün yaşamın temel taşlarını oluşturacak karmaşık kimyasalları oluşturabileceğini düşünüyorlar.

Cassini uzay aracının Titan'dan aldığı radar görüntüleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder