1 Şubat 2013 Cuma

Ay üsleri 3D yazıcı ile inşa edilebilir mi?


Ay üssü
Gök bilimciler, gelecekte Ay’dan alınacak materyalle Ay’da üs kurulabileceğini belirtti. Üslerin inşasında ise 3D yazıcılar kullanılacak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), mühendis ve mimarlarla bir araya gelerek ilginç bir araştırma projesi başlattı. 3D yazıcılarla Ay üsleri inşa edilmesini amaçlayan projenin ‘temel konseptinin doğrulandığı’ belirtildi.


ESA’nın verdiği bilgiye göre, bahsedilen konsept ‘ Ay materyaliyle magnezyum oksitin karıştırılması ve üssün yüzeyini oluşturulacak maddenin bu şekilde oluşturulmasını’ kapsıyor. Ardından, materyali serleştirmek için tuz eklenecek. 3D yazıcının ağzı, materyalin altına yerleştirilecek, böylece uzay boşluğunun yardımıyla baskı yapılacak.

ESA, büyük projesi için İngiltere merkezli Monolite şirketinin yazıcılarını kullanmayı planlıyor. Birçok defa test edilen yazıcının, gelecekteki modelleriyle 1 hafta için bir bina inşa edilebileceği tahmin ediliyor. İngiltere’nin Foster + Partners mimarlık şirketiyle çalışan ESA, ilk olarak bir kubbe benzeri ev inşa etmeyi planlıyor. Evlerin duvarları, kozmik radyasyonu ve küçük gök taşı yağmurlarını durdurabilecek özellikte olacak.

Gök bilimciler, projenin akla yatkın olduğunu ancak daha fazla çalışma gerektiğini ifade etti. Oda sıcaklığında verimli olan 3D baskı, Ay’ın şartlarında beklendiği kadar başarılı olmayabilir. Dahası, inşa edilmesi beklenen binaların Ay’ın jeolojik özelliklerine dayanıklı ve uyumlu olması gerekecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder