4 Şubat 2013 Pazartesi

Dinozorları iki asteroit yok etmiş olabilir.


Dinozorlar ve asteroit çarpması
Dinozorların neslini yok eden ‘katil asteroit’, bir değil iki tane olabilir. 65 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan asteoitin 7 ila 10 kilometre çapında olduğu düşünülüyor.

Avrupalı bilim insanları ise ikinci bir gök cisminin de çarpışmada yer almış ve sanılandan daha büyük bir patlamanın yaşanmış olabileceğini öne sürdü.


Dünya üzerinde iki asteroitin çarpması nedeniyle oluşan kraterleri inceleyen araştırmacılar, dinozorların da ‘ikili asterorit çarpması’ nedeniyle yok olmuş olabileceğini düşünüyor.

Newscientist sitesinin haberine göre, Kanada’nın Hudson Körfezi yakınlarında yer alan Clearwater Gölleri, ikili asteroit çarpmasının izlerini gösteriyor. 290 milyon yıl öncesine uzanan göller, Dünya’nın ikiz asteroit çarpmasına ait nadir izlerinden biri. Dünyadaki kraterlerin sadece 50’de 1’i ikiz asteroit çarpması sonucu oluşmuş durumda.

İKİ ÇARPMA, TEK İZ

Paris’te yer alan Dünya Fizikleri Enstitüsü’nden Katarina Miljkovic, “15 yıldır bildiğimiz bir şey, Dünya’nın yörüngesine yakın asteroitlerin yüzde 15’inin ikili olduğu” dedi. Bu asteroitlerin, ikiz olacak kadar büyüklük bakımından birbirlerine benzediği düşünülüyor.

Miljkovic ve meslektaşları, gerçekleştirdikleri bilgisayar simülasyonlarında, ikili asteroitlerin çarpışmalarda ağırlıklı olarak tek bir krater oluşturduğunu saptadı. Bir göktaşının kendisinden 10 kat büyüklükte bir krater açabildiğini bilinirken, iki tane küçük ve aralarında mesafe bulunan asteroitin iki krater oluşturma olasılığı da çok yüksek. Miljkovic, simülasyonların ‘ikili asteroitlerin Dünya’daki kraterlerin neden sadece yüzde 2’sini oluşturduğunu ortaya koyduğunu’ ifade etti. 

İkili asteroitlerin geçmişte Dünya’ya sanılandan daha fazla çarptığını ve tek bir krater oluşturma olasılıklarının yüksek olduğunu belirten Miljkovic, dinozorları yok ettiği düşünülen çarpışmanın da tek bir iz bıraktığına inanıyor. İki asteroit tarafından oluşan kraterlerin en büyük özelliği, asimetrik olmaları. Meksika’nın Yucatan yarımadasının güneyinde yer alan ve 65.5 milyon yıl önce oluşan Chicxulub kraterinin de, aslında ikili asteroit çarpmasına işaret eden bir krater. Aynı krater, dinozorların ölümünü getiren çarpışmanın izi olarak kabul ediliyor.

BULGULAR GÜÇLENDİ

Miljkovic, “Chicxulub krateri önemli asimetrik özellikler gösteriyor, ikili asteroitler tarafından oluşmuş olabileceğini ele almamız gerek” dedi. Çek Cumhuriyeti’nin Ondrejov kentindeki Bilim Akademisi’nden Petr Pravec, Miljkovic ve ekibinin araştırmasını destekleyen bilgiler sundu. Pravec, “Chicxulub kraterindeki çarpışmanın neden olduğu yerçekimsel anormallikler, kraterin ikili asteroit tarafından oluştuğu düşüncesini güçlendiriyor” dedi.

Miljkovic'in simülasyonları, 180 km çağındaki kraterin, 7 ila 10 km çapında iki tane asteroitin çarpmasıyla oluşabileceğini, her bir asteroitin 80 km’lik kratere neden olabileceğini gösterdi. Miljkovic, elde ettikleri bulgularının gelecekleri araştırmalar için kılavuz oluşturduğunu ifade etti. ABD’nin California Üniversitesi’nden Jean-Luc Margot da çalışmanın “net analitik bulgular sunduğunu ve iki asteroitin tek bir krater oluşturabileceğine yönelik delilleri güçlendirdiğini” söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder