29 Mart 2013 Cuma

Didymos asteroidini araştırmak için uzay aracı gönderilecek.


AIDA görevi canlandırması
Astreoitlerin olası tehlikelerini tespit etmek için uzaya iki araç gönderilecek. En tehlikeli asteroitlerden biri olan Didymos'u incelemek için çalışmalara başlayan gökbilimciler 2022'de asteroide uzay aracı göndermeyi planlıyor.

Avrupalıların öncülüğünde projelendirilen Asteroit Çarpma ve Sapma Değerlendirme (AIDA) misyonunun 2019 yılında faaliyete başlaması bekleniyor.

Biri ABD'li uzmanlar tarafından diğeri Avrupa Uzay Ajansı tarafından inşa edilecek iki uzay aracı  üç yıllık bir yolculuktan sonra Didymos asteroitine ulaşacak. Uzay araçlarının maliyetinin 265 milyon euroyu bulması bekleniyor.



AIDA misyonunun Didymos asteroitini konu alması bu asteroitin dünyaya çarpma olasılığının olup olmadığına dair bulgular elde etmek.

44. Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı'nda konuşan uzmanlar Didymos'un ikili bir asteroit sistemi olduğunu belirttiler. Didymos sistemi, biri 800 metre diğeri 150 metre çapında iki asteroitten oluşuyor. İki asteroid birbirine kütleçekim kuvveti ile bağlı durumda.

AIDA Didymos misyonu ikili astroit sisteminin incelenmesi için bir dönüm noktası. Didymos sistemini inceleyecek uzmanlar hem bu asteroidin dünyaya çarpma riskini hesaplayabilecek hem de ikili asteroid sistemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak.

Maryland'daki Laural Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Andy Rivkins ve arkadaşları DART'ı (Çift Astroit Yönlendirme) inşa ediyor. Misyonla ilgili araçlardan biri olan DART, küçük Didymos asteroitine 22.530 km/saar hızla seyahat edecek.

Didymos asteroitinin bileşenleri henüz tam olarak bilinmiyor. Bilim insanları DART aracıyla asteroitin uydusunun nasıl etkilendiği ve yüzeyinin bileşenlerini tespit etmeye çalışacak. Rivkin aracın astroite çarparak bir yarık açacağını umduklarını söyledi. Bu yarığın birkaç milimetre olması bekleniyor.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından inşa edilecek ikinci AIDA uzay aracı AIM (Astroit Çarpma İzleme) aracı çarpmayı gözlemleyecek ve çarpma anına ilişkin veriler toplayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder