17 Mart 2013 Pazar

Swift Uzay Gözlemevi'nden yeni bir süpernova kalıntısı keşfi


Süpernova kalıntısı - G306.3-0.9
NASA'nın Swift Uzay Gözlemevi daha önce keşfedilmemiş bir süpernova kalıntıları tespit etti.
Samanyolu Galaksisi'ni tararken keşfedilen bu genç süpernova kalıntısına G306.3-0.9 adı verildi. 

ABD Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın uzmanları uzayda yeni bir genç süpernova kalıntısı keşfettiklerini açıkladı. Swift Uzay Gözlemevi tarafından tespit edilen bu süpernova kalıntısının daha önce keşfedilmediği belirtildi.


NASA G306.3-0.9 adı verilen bu parçalanmış yıldız kalıntısının galakside bulunan süpernovaların en genci olduğuna inanıyor. Michigan Üniversitesi'nden gökbilimci Mark T. Reynolds yaptığı açıklamada "Gökbilimciler galakside daha önce 300'den fazla süpernova kalıntısı katalogladı. Bizim incelememiz gösteriyor ki bu G306.3–0.9 2500 yaş civarında. Bugüne kadar keşfedilmiş 20 genç kalıntıdan biri" dedi.

Bilim insanlarına göre Samanyolu'nda her yüzyılda bir veya iki süpernova patlaması oluyor. Swift'in gözlemleri ile NASA Chandra ve Spitzer'in elde ettiği bulguların ve hatta Avustralya Teleskop Kompak Düzeneği'nin verilerinin birleştirilmesi ile NASA uzmanları yeni kalıntının yerini belirledi. Buna göre G306.3 0.9 güney Centaurus'ta yıldız formasyonu bölgesinde yer alıyor.

G306.3-0.9'un 25 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu tahmin ediliyor. Patlamanın saatte 2.4 milyon kilometre hızla şok dalgası yaydığı ifade edildi. Kalıntının demiz özü, neon ve sülfür içerdiği, sıcaklığının 28 milyon dereceye çıktığı belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder