24 Mart 2013 Pazar

TSK'dan "uzay" adımı


Uydu
Mehmetçik, uzayda yapmayı planladığı faaliyetlere yönelik ''Uzay Yol Haritası''nı hazırladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında, Uzay Grup Komutanlığı oluşturuluyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 2000 yılından itibaren faaliyetlerini destekleyecek, tüm unsurlarının harekat kabiliyetini artıracak uzay tabanlı yeteneklere sahip olma amacıyla yürüttüğü çalışmaları hızlandırdı.
Çalışmalarını uluslararası alanda kabul edilen ''uzayın barışçı ve savunma amaçlı kullanımı konsepti'' doğrultusunda yürüten TSK'da, ''Uzay Yol Haritası'' hazırlandı.


Yol haritasıyla coğrafya ve iklim koşullarından bağımsız görüntü istihbaratı ihtiyacının karşılanması amacıyla keşif-gözetleme, komuta kontrolünün emniyetli ve her şartta kesintisiz olarak sürdürülebilmesi bakımından haberleşme, balistik füze tehdidinin önceden tespit edilebilmesi ve savunma tedbirleri için yeterli reaksiyon süresine sahip olunabilmesi amacıyla erken ihbar-ikaz, harekat alanının elektronik muharebe düzeninin analizi amacıyla elektronik destek sağlanması amaçlanıyor.
Ayrıca her şartta güvenilir ve sürdürülebilir şekilde seyrüsefer verilerinin elde edilebilmesi için konumlama ve zamanlama, yörüngeye yerleştirilen veya yerleştirilecek uzay sistemlerinin izlenebilmesi ve bekası için uzay gözlem, uzaya bağımsız erişim imkanına sahip olmak için uydu fırlatma faaliyet alanlarında yeteneklerin geliştirilmesi de hedefleniyor.
Keşif Uydu Komutanlığı faaliyette
TSK'nın, ''Uzay Yol Haritası'' doğrultusunda planlanan uzay faaliyetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda bir yandan uydu sistemlerine yönelik projeler hayata geçirilirken diğer yandan TSK'nın envanterine girecek uydu sistemlerinin operasyonlarını gerçekleştirecek Uzay Grup Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde oluşturuluyor.
Uzaya yönelik oluşturulmakta olan yeni yapılanma ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının modern çağın gereği olarak bir hava-uzay gücü yapısına kavuşturulması amaçlanıyor.
Uzay Grup Komutanlığı, farklı faaliyet alanlarında sahip olunacak uydu sistemleri için teşkil edilen keşif, ihbar-ikaz, elektronik destek, konumlama seyrüsefer uydu komutanlıkları ile uydu fırlatma merkezi komutanlığından oluşuyor.
Uzay Grup Komutanlığına bağlı uydu komutanlıkları, ilgili uydu sisteminin envantere girişine bağlı olarak kademeli olarak oluşturulacak. Bu kapsamda ilk olarak Keşif Uydu Komutanlığı kuruldu. Bu komutanlık 18 Aralık 2012'te yörüngeye yerleştirilen GÖKTÜRK-2 uydusunun operasyonlarını gerçekleştirmeye başladı.
2023'e kadar teşkilat yapısı oluşturulacak
Uydu, gelecek ayın sonuna doğru tam operasyonel olarak TSK'ya hizmet vermeye başlayacak. Keşif Uydu Komutanlığı, GÖKTÜRK-2 Uydusu vasıtasıyla dünyanın istenilen herhangi bir bölgesine ilişkin görüntüleri elde edebilecek.
Keşif Uydu Komutanlığına ilave olarak Uzay Grup Komutanlığının alt birimlerini oluşturacak diğer uydu komutanlıkları ise ilgili uydu sistemlerinin TSK envanterine girişine bağlı olarak kademeli olarak aktive edilecek.
Uzay Grup Komutanlığının 2023 yılına kadar teşkilat yapısının tamamlanması planlanıyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat kabiliyetini uzay boyutunu da kullanarak geliştirmeye yönelik çalışmalarını kararlı bir şekilde sürdürdüğü belirtilirken 2000'li yılların başından itibaren bu hedefe yönelik uzay tabanlı yetenekleri kazanma, uzay teknolojileri alanında nitelikli personel yetiştirme ve bilgi birikimi oluşturma konularında önemli adımların atıldığı kaydedildi.
ICAP'13
Öte yandan çalışmalar kapsamında ilk Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı (ICAP'13) İstanbul'da yapılacak.
27-29 Mart tarihlerindeki konferansla hava ve uzay gücü için geleceğe ışık tutulması hedefleniyor.
ICAP'13 askeri havacılık, harekat yönetimi ve uzayla ilgili çalışma yapan katılımcıları ağırlayacak. Konferansa hava harp okulları ve akademilerinden öğretmen ve öğrenciler, üniversitelerden akademisyenler ve ilgili alanlarda çalışan uzman kişiler davet edildi.
Konferansa uluslararası havacılık kuruluşlarından, askeri kurumlar ve hava grup komutanlıklarından katılacak konuşmacıların hava ve uzay gücünün kullanımı için yeni olanaklarla ilgili tartışmalar açması bekleniyor.
Konferans kapsamında altı oturum yapılacak. Oturumlarda ''Günümüz Hava ve Uzay Güzü'', ''Özel Harekatlarda Hava ve Uzay Gücü'', ''İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) Gelecek Hava Harplerine Yönelik Evrimi'', ''Hava ve Uzay Gücünün Teknoloji Etkileşimi Yoluyla Dönüşümü'' ile ''Hava ve Uzay Gücünün Kullanımındaki Konseptsel Değişim'' konuları ele alınacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder