1 Mayıs 2013 Çarşamba

Gaziantep'te konferans veren NASA Uzay Mühendisi Zeynep Nagın Cox: '2030'da Mars'a insan göndereceğiz.'


Zeynep Nagın Cox
ABD’li NASA Uzay Mühendisi Zeynep Nagın Cox, 2020 veya 2030’lu yıllarda Ay’a ve Mars’a insan göndermeyi planladıklarını söyledi. Cox, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ABD Adana Konsolosluğu işbirliği ile düzenlenen “Mars’a yolculuk; 2004 Mars keşif gezilerinden MSL’ye; Merak”isimli bir konferans verdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Gezegen Evi’nde düzenlenen konferansta, 2004 yılında geliştirdikleri ve Mars’a gönderdikleri robot ile ilgili çalışmalarından detaylar anlatan Cox, bu çalışmaları için ABD Başkanı Barak Obama’nın da teşekkür ettiğini belirtti.



Yaklaşık 20 yıl sonra Mars üstüne kadınlı erkekli insanlar göndermeye başladıklarında, bu gruba şu an hitap ettikleri yaş grubundakilerin girebileceğine vurgu yapan Cox, Mars'a gidecek olan bu grupların tüm dünya ülkelerinin bir araya gelmesi ile seçildiğini kaydetti. Amerika Uzay Programının ABD’nin bütçesinin yüzde 1’ni oluşturduğuna dikkat çeken Nagın Cox, “Burada çalışma şeklimiz diğer dünya devletleri ile birlikte bir araya gelip ve onların da bütçelerini ortaya koyup birlikte çalışmalar yürütmektir. Diğer ülkeler ile ortak bir dili kullanıyoruz. Bu ortak dil de matematik ve bilim dilidir. Biz dünya devletleri ile uzayı keşfetmek için bir araya geliyoruz.” diye konuştu.



NASA’da çalışabilmek için bu jenerasyonun uygun olduğunu ve üniversite öğrencilerinin bu işi sevmeleri gerektiğine vurgu yapan Cox, uzay ajanslarında ve uzay programlarında sadece mühendislerin değil, doktor ve artistlerin de görev yaptığını belirtti. Önemli olan şeyin burada insanların birbirlerini anlamaları ve aynı dili kullanmaları olduğunu aktaran Cox, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nasıl ki siz Türkiye’de Türkçe dilini kullanıp birbiriniz ile anlaşıyorsunuz, bizler de bilim ve matematik dilini kullanarak birbirimiz ile iletişim kuruyoruz. Bana hep kızlardan ve erkeklerden burada çalışabilmem için ne gibi bir eğitim almalıyım? gibi sorular geliyor. Ben de onlara şöyle diyorum: Herhangi bir mühendisliğin dalında okumanız ve daha sonra bunu şekillendirmeniz gerekiyor. Farklı alanlarda okuyup da daha sonra mühendis olmak zor. Ancak önce mühendislik okuyup ta daha sonra mesleğinizi şekillendirmek daha kolay. Dolayısıyla bir mühendislik dereceniz varsa sonra daha kolay hareket edebiliyorsunuz.”

Türkiye’nin uzay bilim alanındaki çalışmalarını da değerlendiren Cox, “Türkiye’nin bu alanda çalışmalarından bilgim var. NASA nasıl ki ABD’de önem arz ediyorsa TÜBİTAK’da Türkiye’de o derece önemli bir kuruluş. İstanbul Üniversitesi ve ODTÜ de birçok mühendisler var. Dolayısıyla Türkiye’de bu alanda birçok çalışmalar yapıyor. ABD’nin değişik bölgelerinde 10 tane NASA kuruluşu var. Dünyanın bazı bölgelerinde de NASA’nın kuruluşları var. Ancak ana merkezi ABD’dir.” Kaynak: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder