17 Mayıs 2013 Cuma

Güneşte dünyayı etkileyebilecek büyük patlama beklentisi


Güneş patlamalarla dolu günler yaşıyor. 13-14 Mayıs 2013 tarihlerinde sadece 24 saatte X şiddetinde 3 patlamanın ardı ardına yaşandığı güneş şimdi yine (ve belki de daha) büyük bir patlamaya hazırlanıyor. Üstelik bu sefer patlamanın yönü dünyaya dönük olacak.

Dev patlamaların oluştuğu Güneş Lekesi: AR 1748
AR 1748 adlı güneş lekesi geçtiğimiz günlerde ürettiği 3 devasa patlamanın ardından güneşin dönüşüyle birlikte yönünü yavaş yavaş dünyaya dönüyor. Uzmanlar hafta sonuna doğru yaşanması muhtemel bir patlamanın dünyaya daha büyük etkilerinin olacağını belirtiyor.

AR 1748 güneş lekesi ve dünyanın büyüklük kıyaslaması
Özellikle Cuma veya Cumartesi günü yaşanabilecek bir patlamanın etkileri net olarak hissedilebilecek.

Devasa patlamaları üreten AR 1748 adlı güneş lekesi aslında güneş ölçülerinde fazla büyük bir leke değil. Yaklaşık iki dünya boyutundaki lekenin çok daha büyükleri bugüne kadar gözlemlendi. Ama AR 1748'i diğerlerinden farklı kılan karmaşık yapısı. Şu anda gözlem için çok uygun durumda olmayan AR 1748 bir-iki gün sonra daha iyi gözlenebilecek ve hakkında daha fazla bilgi sahibi olunabilecek. Güneş lekesinin evrimi ve gelişiminin anlaşılmasıyla birlikte yeni patlama üretme olasılığı daha fazla tahmin edilebilecek. Şu anda yapılan kabaca tahminlerle yeni bir X sınıfı patlamanın gerçekleşme ihtimali % 40-50 arasında.



Dünyaya yönelik X sınıfı patlamalar ve taçküre kütle atımları oluşan ciddi radyasyonla birlikte haberleşme ağlarına ve elektrik hatlarına ciddi zararlar verebiliyor. Uyduları da etkileyebilen bu patlamalar GPS'den telsize birçok alanda kesintiler yaşatabilir.

2013 yılı güneşin 11 yılda bir yaptığı döngülerin tepe noktası. Bu yıl güneş patlamalarına sıkça şahit olacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder