24 Mayıs 2013 Cuma

Mars'ta çocuk yapmak yasak


Mars One tarafından Mars'ta kurulması planlanan koloni
Mars'ta bir koloni kurmak üzere çarpıcı bir proje başlatan Mars One, Kızıl Gezegen'e gidecek ilk yerleşimcilerin çocuk yapmasının doğru olmayacağını düşünüyor.

2023 yılında 4 astronotu Mars'a göndermeyi amaçlayan Mars One projesinin kurucusu ve yöneticisi Bas Lansdorp, ilk aşamada Mars'ta çocuk sahibi olmanın bir sorumsuzluk olacağını düşündüklerini söyledi.


Hamile kalmanın başlıca riskleri olarak Mars'ta dünyaya oranla daha düşük bir yerçekimi kuvvetinin olması ve bunun fetüsü nasıl etkileyeceğinin bilinmemesi gösteriyor. Yine Mars'taki yüksek radyasyonun da bir bebekte ne gibi etkileri olacağının bilinmemesi de riskleri artırıyor.

Öncelikle Mars'ta bir hamile hayvan üzerinde çeşitli testler yapılması ve olası insan hamileliğinin elde edilecek verilere göre planlanması hedefleniyor.

Mars One 2018 yılında keşif yapmak üzere Mars'a bir robot göndermeyi planlıyor. Robotun görevi koloninin yerleşeceği güzel bir alan bulmak olacak. Uygun bir arazinin bulunmasının ardından 2020 yılından itibaren Mars'ta gerekli olacak yaşam üniteleri Mars'a gönderilmeye başlanacak. Öncelikli olarak su, yiyecek, tarım yapmak için gerekli malzemeler gönderilecek.



Tüm hazırlıkların sorunsuz olarak bitirilmesi halinde 2023 yılında dört kişilik ilk ekip Mars'a gönderilecek. Yine planın sorunsuz işlemesi halinde her iki yılda bir dört kişi daha Mars'a gönderilecek. Mars'a gidecek kişilerin dünyaya geri dönmesi söz konusu değil. İnternet üzerinden başvuru alan ve kısa sürede 80 bin başvuruya ulaşan projenin aynı zamanda bir televizyon şovuna dönüştürülmesi ve masrafların buradan elde edilecek gelirle karşılanması hedefleniyor.

Çok ilginç ve zor bir proje olsa da Mars One yetkilileri bir sorun çıkmadan projelerini tamamlayacaklarını düşünüyor. Projelerini gerçekleştirmek için en büyük motivasyonlarının insanoğlunun keşfetme duygusu olduğunu belirtiyor yetkililer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder