11 Haziran 2013 Salı

NASA’nın dev roketi SLS 2017’ye hazırlanıyor.


NASA’nın tarihinde geliştirdiği en büyük roket olan Space Launch System (SLS), 2017’de hizmete girebilir. Roketin, astronotları Güneş Sistemi’nin bugüne kadar ulaşılması tahmin edilmeyen noktalarına taşıyarak uzay keşfinde yeni bir sayfa açması hedefleniyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yörünge altı uçuşları tamamen özel şirketlere devretmeyi, Mars başta olmak üzere Güneş Sistemi’nin milyonlarca kilometre uzaklıktaki noktalarına gidecek teknolojiyi de kendisi geliştirmek istiyor. 


Houston’daki NASA Johson Uzay Merkezi Teknoloji Transferi ve Ticarileştirme Ofisi direktörü David Leestma, “Uzay Ateşleme Sistemi roketi üzerinde 10 yıl önce çalışmaya başladık... NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) çok daha uzaklara taşımak istiyoruz. SLS bugüne dek inşa edilen en güçlü ve güvenli roket olacak” dedi.

Aynı zamanda eski bir astronot olan Leestma’nın Space.com’a verdiği bilgiye göre, ‘süper-roket’ yörüngeye 143 ton taşıyabilecek kapasitede olacak. Roketin ana sıvı yakıtlı motorları, 2011’de sona eren Uzay Mekiği Programı’ndan geriye kalan motorlar olacak. Roketin kenarlarında yer alacak katı yakıtlı roket motorları da depoda bekleyen donanımdan sağlanacak. Merkezdeki roketler ise tamamen yeni olacak.

Roket motoru üreticisi Pratt&Whitney/Rocketdyne şirketinden Jim Paulsen, ‘Uzay Mekiği Programı’ndan geriye 14 roket kaldığını ve iki ek motorun da minimum işlev için kullanılabileceğini’ ifade etti. Katı yakıt motorlarını hazırlayan Alliant Techsystems şirketinden Don Sauvageau ise motorların ‘2017’deki insansız test için hazırlanmaya çalıştığını’ belirtti. Sauvageau, ‘motorların mekiklerde kullanımlarına oranla yüzde 30 daha az maliyete geleceğini’ söyledi.

AY’IN ÖTESİNE YOLCULUK

SLS, göreve hazır olduğunda şu an geliştirilmekte olan yeni nesil uzay kapsülü Orion’u taşıyacak. Astronotları Uzay’a taşıyacak olan yeni kapsül, gelecek yıl ilk olarak Atlas V roketiyle test edilecek ve ısıya dayanıklılığı ile Dünya’ya dönüşündeki başarısı kontrol edilecek.

Orion kapsülü
NASA, kapsülün 2021’de göreve hazır olmasını umuyor. SLS’nin taşıma kuvveti sayesinde, Orion’u Ay’ın ötesindeki yörünge olarak tanımlanan L2 noktasına ve Dünya’ay yakın asteroitlere ulaştırması bekleniyor. Dahası, Jüpiter ve Venüs gibi Dünya ile aralarında birer gezegen bulunan daha uzaktaki gezegenlere uzay araçları SLS ile gönderilecek.

Gökbilimciler, 3,5 milyon tondan fazla itiş gücü olacak dev roket sayesinde uzay keşif araçlarının hedeflerine ulaşacağı sürenin 3 yıl kadar kısalacağını umuyor. NASA, 2017’de test için SLS’te Pratt&Whitney/Rocketdyne’ye ait J2 ve Saturn V roketinin F-1 motorlarını kullanmayı düşünüyor. Leestma, ‘Daha büyük görevler için Dünya’nın alçak yörüngesinden çok daha ötelere gitmek istiyoruz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder