9 Temmuz 2013 Salı

Curiosity'nin Sharp Dağı'na uzun yolculuğu başladı.


NASA, altı tekerli nükleer laboratuvar Curiosty’nin Mars’ta en önemli keşif ve deneylerini gerçekleştireceği Sharp Dağı’nın eteklerine giden yolculuğuna başladığını açıkladı.

Diğer adı Aeolis Mons olan Sharp Dağı, Curiosity’nin iniş yaptığı Gale Krateri’nde bulunan zirvelerden bir tanesi. Yaklaşık 5500 metre uzunluğundaki dağın etekleri, Mars’ın en eski zamanlarında oluşan katmanları barındırıyor.

Curiosity, Sharp Dağı’nın eteklerinde yapacağı keşiflerle, Kızıl Gezegen’in bir zamanlar yaşama tanık olup olmadığı sorusunu kesin olarak yanıtlamak istiyor.

NASA, Curiosity’nin 8 kilometrelik yolculuğuna dün başladığını duyurdu. Bilim insanları, nükleer güçlü laboratuvarın dağın eteklerini tırmandıkça Mars’ın geçmişine ait hikayeyi de ‘okumasını’ istiyor.


154 km genişliğindeki Gale Krateri’ne 5 Ağustos 2012’de iniş yapan Curiosity, o tarihten bu yana bulunduğu bölgede gezinse de iniş yaptığı noktadan çok fazla uzaklaşmadı. Sarıbıçak Körfezi adı verilen kayalık alanda analizler ve sondajlar yapan Curiosity, Eylül 2012’de antik nehir yatağı keşfetmiş, Mart 2013’te ise yaptığı sondajların analizlerinde Mars’ın geçmişte yaşam barındırdığına işaret eden bulgular elde etmişti.
Sharp Dağı - Mars
İLK İKİ ADIM ATILDI
NASA, Curiosity’nin ilk olarak 4 Temmuz’da 18 metrelik bir mesafe kat ettiğini, dün ise 40 metre daha yol aldığını açıkladı. Curisosity’nin Sharp Dağı’na ulaşması için kesin bir tarih belirlenmiş değil. Mars’ın sert ve bozuk yüzeyinde saatte sadece 0.14 km hızla ilerleyebilen Curiosity’nin, hedefine ulaşması 1 yıl sürebilir. 

Space.com’a konuşan Curiosity proje müdürü Jim Erickson, “Bir keşif görevi gerçekleştiriyoruz... Eğer bilimsel açıdan ilgi çekici noktalara rastlarsak, Curiosity duracak ve incelemelerde bulunacak” dedi.

Kaynak: Space.com
Çeviri: ntvmsnbc.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder