23 Ağustos 2013 Cuma

Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronotları kim götürecek?


Kozmonotları ve astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak olan özel uzay gemilerinin devri yaklaşıyor. NASA’da söz konusu özel uzay araçlarının 2017 yılında hizmete girmesi yönünde tahminler yapılıyor. Bu durumda, 2017’ye kadar görevli mürettebatı uzay istasyonuna sadece Rus yapımı Soyuz uzay gemileri taşıyacak. Fakat bu 2017 tarihi gerçeği ne kadar yansıtmakta?


Ticari uzay gemisi üretimi konusunda NASA’dan finansal destek alan şirket sayısı sadece üç: Space X, Sierra Nevada Corp. ve Boeing.

Space X şirketi şimdiye kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’na üç uçuş gerçekleştiren yük gemisi Dragon’u imal etti. Şirketten geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Dragon’un 7 kişilik kabinli versiyonu için gereken bağlantı sistemleri çalışmasının tamamlandığı bildirildi. Söz konusu sistemler yaşam destek ünitelerinin çalışması ve mürettebatın Dünya’ya güvenli bir şeklide dönebilmeleri için hazırlandı.

Sierra Nevada Corporation küçük bir uzay mekiğine benzeyen 7 kişilik Dream Chaser’ı üretti. Uzay gemisinin yerdeki testleri tamamlandı. Önümüzdeki sonbaharda gerçekleştirilecek deneme uçuşunda ise gerekli yüksekliğe çıkartıldıktan sonra serbest bırakılacak olan geminin havaalanına bağımsız olarak inmesi gerekecek.

Belirli tipteki roketlere uygun olarak Boeing tarafından geliştirilmiş olan CST100 ise 7 kişilik bir kapsül. CST100’ün test versiyonu, gerekli yükseklikten serbest bırakıp paraşütlerle kontrol edildikten sonra kısa bir zaman önce basın mensuplarına tanıtıldı.

Uzay Haberleri Dergisi editörü İgor Afanseyev söz konusu çalışmaların dışında NASA’nın da kendi bağımsız projeleri olduğunu belirtiyor: ‘NASA Orion uzay gemisi projesi üzerinde çalışıyor. Orion’un temel görevi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikmalde bulunmak ve astronotları taşımak. Yani gereken tüm işleri yapmak’. Orion’un kapsülü de gerekli yükseklikten paraşütler yardımı ile suya bırakılarak test edildi. Önümüzdeki yıl Dünya yörüngesinde insansız uçuşlara başlaması planlanan Orion’un insanlı uçuşlarının ise 2019’dan önce gerçekleşmesi beklenmiyor.

Rusya Uzay Akademisi Üyesi Yuri Karaş, teoride astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürebilecek bir başka gemi daha olduğunu, 1990 senesinde Rusya’nın kendisine ait uzay gemilerinden biri olan Soyuz-TM’yi Çin’e sattığını ve Çin’in bu uzay gemisinin şasesi üzerinde Shenzhou isimli gemiyi geliştirdiğini belirtiyor. Karaş, ‘Çin’in Shenzhou isimli gemisinin de taşımacılık faaliyetini gerçekleştirebileceğini fakat Çin’in Uluslararası Uzay İstasyonu Programı üyesi olmamasından dolayı bu noktada politik bir sıkıntının yaşanabileceğini’ de sözlerine ekliyor.

Sonuç olarak, en az 2017 yılına kadar ucuz, güvenli ve test edilmiş Rus yapımı Soyuz tipi gemilere alternatif olabilecek herhangi bir seçenek şu an mevcut değil.

Kaynak: Rusya'nın Sesi Radyosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder