5 Eylül 2013 Perşembe

1 ışık yılı uzunluğunda gaz bulutu


Uzay’a ateşlendiği 1990 yılından bu yana sayısız keşifte bulunan Hubble Uzay Teleskobu, yaklaşık 1 ışık yılı (10 trilyon kilometre) uzunluğunda bir gaz bulutu tespit etti. Gök bilimciler, olağanüstü bir uzunluğa sahip olan gaz bulutunun, bir yıldız doğumuna tanık olmak için kendi yerçekimi altında çökmekte olduğunu belirtti. Ancak gaz bulutunun civarındaki parlak yıldızlar, bu süreci engelleyen bir etkide bulunduğu için, yıldız doğumu için kısıtlı bir zaman bulunduğu belirtildi. 


Space.com’un haberine göre, Kuğu Takımyıldızı’nın (Cygnus) 4500 ışık yılı ötesinde kalan bölgede yer alan ‘kozmik tırtıl’, IRAS 20324+4057 olarak adlandırıldı. Kozmik tırtılın 15 milyar ışık yılı mesafe aralığında yer alan, 65 aşırı sıcak, parlak yıldızı içeren kümeye ise Cygnus OB2 adı verildi.

Hubble’ın yakaladığı görüntünün sağ tarafında görülen 65 sıcak yıldız, çok güçlü kozmik fırtınaların da kaynağını oluşturuyor. Bu yıldızların yanı sıra, gaz bulutunun etrafında daha sönük halde beliren 500 kadar daha yıldız yer alıyor.

YILDIZ İÇİN SAVAŞIYOR

IRAS 20324+4057 gaz bulutunun görüntüsü, 2003 ve 2006 yıllarında elde edilen iki görüntünün birleştirilmesiyle elde edildi.

NASA’nın 29 Ağustos’ta yayımladığı fotoğraf, zamanla çöken ve dağılan dev gaz bulutunu gösteriyor. NASA, gaz bulutunun zamanla etrafındaki kozmik materyalleri toplayarak bir yıldız oluşturabileceğini, ancak ortaya çıkacak yıldızın ‘düşük veya yüksek kütleli olacağı hakkında fikirleri bulunmadığını’ belirtti.

IRAS 20324+4057’nin büyüleyici fotoğrafını ortaya çıkaran görüntülerden bir tanesi, 2006 yılında Hubble’ın yeşil ve kızılötesi ışınları altında elde edildi. Diğeri ise Kanarya Adaları’nda bulunan Isaac Newton Teleskobu tarafından 2003 yılında yakalandı.

Hubble Uzay Teleskobu, Discovery Uzay Mekiği tarafından 1990 yılında yörüngeye taşındı ve bugüne kadar beş tamirden geçti. Halen faaliyet gösteren teleskop, insanlığın Uzay’daki en büyük kaşiflerinden biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder