27 Eylül 2013 Cuma

Curiosity, Mars toprağında su buldu.


NASA'nın Mars'ta görev yapan gelişmiş robotu Curiosity'nin (Merak) Mars toprağından aldığı numunelerin incelenmesi sonucu, Mars toprağında % 2 oranında su bulunduğu tespit edildi.

Bilim dünyasında büyük bir heyecana yol açan keşif, Mars toprağı numunesinin Curiosity tarafından ısıtılarak bileşenlerine ayrılması sonucunda suyun yanı sıra karbondioksit, oksijen ve kükürt bileşik salınımı yaptığı da görüldü.

Konuyla ilgili çalışmalarını bilim dünyasıyla paylaşan araştırma ekibinin lideri Rensselaer Politeknik Enstitüsü Dekanı Laurie Lehsin 'Bizim için büyük bir andı. Mars toprağında su bulunduğunu görmek heyecan verici. Mars'ın her yerinde bu şekilde suyun bulunduğunu düşünüyoruz.' dedi.


Curiosity bilindiği gibi Ağustos 2012'de Mars'ta Gale Krateri'ne inmiş ve çalışmalarına başlamıştı. Curiosity oldukça gelişmiş teknik donanımlara sahip. Robotik kolu sayesinde Mars toprağından numuneler alabilen Curiosity, toprağın kimyasal analizini de yapabiliyor. Curiosity,SAM'de (Sample Analysis at Mars) bulunan gaz kromatografisi, kütle spektrometresi ve ayarlanabilir lazer spektrometre sayesinde geniş çaplı kimyasal bileşikler ve farklı anahtar izotopların miktarlarını belirleyebiliyor.

Robotik kolla topladığı numuneleri 835 dereceye kadar ısıtarak bileşenlerine ayıran Curiosity Mars'ta daha önceleri sadece yüksek bölgelerde olduğu düşünülen oksijenle birlikte klor bileşenlerinden klorat ve perklorat ta tespit edildi.

Curiosity'nin analizlerinden heyecan verici birisi de toprak ve atmosferdeki materyallerin izotop oranları oldu. İzotop oranlarının birbirine yakın olması atmosfer ve toprağın birbiriyle etkileşim halinde olduğunu gösteriyor.

Mars'ta perklorat'ın yaygın olarak bulunmasının ise insanlı Mars görevleri için bir risk oluşturacağı düşünülüyor.

Araştırmanın sonucu Mars'ta yaygın olarak su bulunduğunu, toprağın kazılıp ısıtılarak su elde edilebileceğini gösteriyor. Suyun insanlı Mars programları için önemi dikkate alındığında bu keşfin Mars'la ilgili projeleri hızlandıracağı düşünülebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder