24 Ekim 2013 Perşembe

Planck Uydusu'nun görevi sona erdi.


Planck Uydusu
Avrupa Uzay Ajansı'na ait Planck Uydusu'nun görevi sona erdi. Yakıtı biten uyduya 23 Ekim 2013 tarihinde dünyadan son komut gönderildi.

2009 yılında uzaya gönderilen Planck, Büyük Patlama sonrası evrene yayılan Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması'nı araştırıyordu. Planck, yaptığı ölçümlerle bilim adamlarına eşsiz veriler sağladı.

Planck'ın sağladığı verilerle Büyük Patlama'nın hemen sonrasına, evrenin 380 bin yaşına ait detaylı harita hazırlandı.



Evrenin 380 bin yaşındayken kozmik ışınım haritası
Planck'ın verileri daha önce evrenin 100 milyon yaşındayken çıkarılabilen kozmik mikrodalga arkaplan ışınım haritasını 380 bin yıl gibi evrenin doğumuna çok yakın bir süreye çekti.

Ayrıca Planck'ten önce ve sonra evrenin dağılımı şu şekilde belirlendi:

Karanlık Enerji % 72,8      % 68,3
Karanlık Madde % 22,7     % 26,8
Galaksiler vs. (Bilinen madde) % 4,5     % 4,9

Planck, aldığı son komuttan sonra güneş yörüngesine girecek. Planck, her ne kadar veri toplamayı durdurmuş ve görevine son vermiş olsa da sağladığı verilerin üzerinde yapılacak çalışmalarla 2014 yılında evrenin ilk zamanlarına ait daha detaylı bilgilerin açıklanması hedefleniyor.

1 yorum:

  1. Kozmik Arka Plan görüntüleri Tanri'nin yüzünü görmek gibi bir durum. Eger yaratilisa degil de olusuma inaniyorsaniz -ki Bilim güvenilecek tek aciklamadir- o zaman Tanri düsüncesinin ne oldugunu daha iyi aciklamak geregi vardir.

    YanıtlaSil