9 Ocak 2014 Perşembe

Abell 2744 Galaksi Kümesi (Pandora'nın Kümesi)


Abell 2744
Abell 2744 galaksi kümesi eskiden beri bilinen ve içinde yüzlerce galaksiye (gökadaya) ev sahipliği yapan bir gökada kümesidir.

Yapılan son gözlemlerle 350 milyon yıllık bir süreçte dört büyük gökada kümesinin çarpışarak Abell 2744'ü oluşturduğu anlaşıldı.

İçinde barındırdığı çok sayıda ve çok farklı şekillerdeki galaksiler yüzünden Pandora'nın Kümesi olarak da adlandırılan Abell 2744'ün kütlesinin % 75'inin karanlık madde, % 20'sinin gaz ve toz bulutları ve % 5'inin de görülen gökadalar olduğu belirlendi.

Hubble Uzay Teleskobu'nun yeni programı olan Hubble Frontier Fields ile Abell 2744 Gökada Kümesi yeni bir çalışmaya konu edildi.

Einstein'in ışığın büyük bir kütlenin yakınından geçmesi durumunda büküleceğine dair teorisi uzun tartışmalardan sonra yapılan gözlemlerle doğrulanmıştı. Böylece ışığın galaksiler gibi büyük kütleli yapıların yanından geçerken büküldüğü ve bu kütlelerin adeta bir mercek gibi davrandığı anlaşıldı.

Kütleçekimsel Mercek Etkisi olarak adlandırılan bu etki ile uzayın daha derinliklerindeki galaksiler de gözlenebilmeye başlandı.

Hubble Abell 2744'ü gözlemek için değil onun Kütleçekimsel Mercek Etkisi'nden yararlanarak normalde gözlenemeyecek arka plandaki galaksileri gözlemek için kullandı. Çok uzun bir pozlama süresi ile elde edilen ve yukarıda görülen fotoğraftaki arka plandaki galaksileri sayan gökbilimciler yaklaşık 3.000 galaksi saydılar. Hubble'ın bu olağanüstü yeteneği ve gökbilimcilerin çalışmaları ile önümüzdeki dönemde evrenin derinliklerinde bugüne kadar sır olarak kalmış birçok galaksinin gözlenmesi mümkün hale gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder