7 Mart 2014 Cuma

Hubble Teleskobu'ndan parçalanan bir asteroid fotoğrafı: P/2013 R3


Hubble Uzay Teleskobu 10 parçaya ayrılan bir asteroidi fotoğrafladı. Kuyruklu yıldızların güneşin etkisi altında parçalanması bir çok kez gözlenmişti. Bir asteroidin parçalanması ise ilk kez fotoğraflandı.

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden David Jewitt, bir uzay kayasının parçalanmasını gördükleri için çok şaşırdığını, gözlerine inanamadığını belirtti.

Parçalanması gözlemlenen P/2013 R3 asteroidi ilk kez 15 Eylül 2013'te yer teleskoplarının gözlemleri sonucu keşfedildi. Catalina ve PanSTARSS'ın keşifleri sonrasında 01 Ekim 2013'de Mauna Kea'da bulunan Keck Teleskobu'nun gözlemleri asteroidin 3 parça halinde yoluna devam ettiğini gösterdi.

Hubble Teleskobu'nun gözlemleri ise bu ilginç asteroidin artık 10 parçaya ayrılmış olduğunu gösterdi. Parçaların dördü oldukça büyük; yaklaşık 200 metre yarıçapında.

Asteroidin parçalanan parçaları saatte 1,5 km. gibi oldukça yavaş bir şekilde birbirinden ayrılıyor.



Asteroidin neden parçalandığı ve halen parçalanmaya devam ettiği konusunda farklı görüşler mevcut olsa da henüz bu konuda kesin bir bilgi yok. Şu ana kadar ön plana çıkan teorilerden birisi asteoridin geçmişte çok güçlü çarpışmalar yaşamış olması ve yüzeyinde kırıklar ve benzeri güçlü etkiler meydana getirmiş olması. Zaman içinde bu kırıkların parçalanmalara yol açabilmesi olasılığı üzerinde duruluyor.

Asteroidin enkazının yaklaşık 200 bin ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor. Parçalanacak asteroid gelecekte güçlü meteor adayıdır. Parçalar (en azından bir kısmı) güneşe düşmeden önce gökyüzünde görsel şölenler oluşturabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder