27 Haziran 2014 Cuma

Yaşama uygun olabilecek yeni bir ötegezegen keşfedildi: Gliese 832c


Gliese 832c
Kozmik ölçülerde dünyaya oldukça yakın olan Gliese 832c gezegeni yaşama uygun koşullara sahip olabilir.

Uluslararası bir gökbilimci ekibinin çalışmalarının sonuçlarına göre dünyadan 16 ışık yılı uzaklıktaki Gliese 832 adlı yıldızın yörüngesinde dolanan Gliese 832c gezegeni yıldızına suyun sıvı halde kalmasına izin verecek uzaklıkta bulunuyor.

Gliese 832c dünyanın 5 katı kütleye sahip. Yıldızın etrafındaki dönüşünü 36 günde tamamlayan Gliese 832c'nin yıldızından aldığı enerji ve yıldızına uzaklığı bakımından yaşam için gerekli tüm koşulların oluşmasına imkan verdiği düşünülüyor. Gliese 832c'nin karasal bir gezegen olduğu ve atmosferi olduğu tahmin ediliyor. Gezegen yıldızına yakın olmasına rağmen yıldızının güneşten daha soğuk ve sönük olması gezegenin aldığı enerji ve ışık açısından olumlu bir sonuç ortaya koyuyor.

Gliese 832c, dünyaya benzerliğiyle ön plana çıkan 3 ötegezegenden biri. Gliese 832c'nin Dünyaya Benzerlik Endeksi (ESI) puanı 0,81 olarak hesaplanmış. Buna en yakın değerler Gliese 667Cc'ye (0,83) ve Kepler-62e'ye (0,84) ait. Değerler 1'e yaklaştıkça gezegenin dünyaya benzerliği de artıyor.

Gezegenin çok büyük olması ve devasa bir atmosfere sahip olması gezegenin dünyaya değil Venüs'e benzemesi sonucunu da doğurabilir. Uzmanlar gezegenin sera etkisiyle Venüs benzeri yaşanmaz bir gezegen de olabileceğini belirtiyor.

Gliese 832 yıldızının diğer keşfedilen gezegeni ise yörünge turunu 9 yılda tamamlayan Gliese 832b. Yıldıza çok uzak olan Gliese 832b Jüpiter benzeri bir gaz devi.


8 yorum:

  1. Bu gezegenin kütlesi dünyanın 5 katıysa yerçekimini düşünemiyorum doğrusu. Bu halimizle orada yaşasak kolumuzu kaldırmaya halimiz olmaz, kelimenin tam anlamıyla alçak sürünmeye geçeriz gibi geliyor bana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gliese 832c gezegeni evet kütle olarak ağır ama üzerindeki suyun minerali önemli eğer gilesenin üzerindeki su dünyaya kıyasla mineral bakımından zengin ise bu su insan fiziğini güçlenme bakımından ulumlu yönde etkiler

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Berrin hanım, bu gezegen dünyamız kadar katı bir yapıda olmayıp daha çok bir gaz devi olduğundan yerçekimi 4-5 N kadar olabilir. Dunya'da: 9,81N.

    YanıtlaSil
  5. güneşi kırmızı cüceye dönüşmüş.sera gazları oluşmuş.dünyanın 3 milyar yıl sonraki durumu.can cekişen bir gezegende evrimleşmiş canlılar olabilir.

    YanıtlaSil
  6. KAFAMA TAkılan birsey var bu gezegen bize 16 ışık yılı uzaklıkta ise 16 ışık yılıda saniyede 300bin km hız ile 16 yıl yol demek buda bizim en hızlı aracımızla 29500 yıla tekamül eder.velasıl kelam gözümüzle görmüş oldugumuz gezegenin bile 20000 yıl öncesini görüyor olamazmıyız?kafam cok karısık kusura bakmayın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 16 yıl önceki halini görmüş oluyoruz teknik olarak

      Sil