13 Eylül 2014 Cumartesi

Çin, uzay istasyonu planını açıkladı.


Çin, ülkenin ilk uzay istasyonunun 2022'de faaliyete geçeceğini duyurdu. 2010 yılında Çin hükümetinin onayladığı program 2022 yılında hayata geçirilecek.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin'in ilk astronotu Yang Livey, insanlı uzay istasyonu programı kapsamında Tiengong-2 uzay laboratuvarının 2016'da gönderileceğini belirtti.Yang, Tiengong'un ardından Şıncou-11 uzay aracının ve Tiencou-1 kargo uzay aracının, Tiengong-2'ye kenetlenmek üzere gönderileceğini ifade etti.


Çin'in güneyindeki ada eyaleti Haynan'ın güney kısmında yeni bir fırlatma merkezinin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Yang, fırlatma merkezinin uzay aracı fırlatabilecek aşamaya geldiğini kaydetti.Yang ayrıca, Tiengong-2 uzay laboratuvarı, Tiencou, Şıncou-11 uzay araçları ve Uzun Yürüyüş 2F taşıyıcı roketinin gelişiminin bitme aşamasında olduğunu belirtti.

Çin'in ilk uzay laboratuvarı Tiengong-1, 29 Eylül 2011'de yörüngeye gönderilmesinin ardından Çin'in uzay araçları Şıncou-9 , Şıncou-10 sırasıyla 2012 Haziran ve 2013 Haziran'da fırlatılarak Tiengong-1'e kenetlenmişti. Çin'in insanlı uzay istasyonu programı, 2010 yılında Pekin yönetimi tarafından onaylanmıştı.

Wall Street Journal ise verilen tarihlere rağmen Çin uzay programında belirsizlikler olduğuna dikkat çekti.

Çin, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada 2015'te uzay laboratuvarı Tiangong-2'nin ateşleneceğini, 2020'de ise uzay istasyonunun tamamlanacağını belirtmişti. Çin'in 2011'de yayımladığı uzay faaliyetleri hakkında en son kapsamlı raporda ise çizilen hedefler için kesin tarihler yer almamıştı.

Pekin'de dün 27'ncisi gerçekleştirilen Uzay Kaşifleri Derneği (ASE) Gezegen Kongresi'ne ev sahipliği yapan Çin, uzay keşfi programının barışçı olduğunu ve uluslararası işbirliğine açık olduğunu ortaya koydu.

İlk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren Rus Alexey Leonov ve Ay'da yürüyen ikinci insan olan Buzz Aldrin'in de yer aldığı kongrede, 18 ülkeden 93 yetkili yer aldı.

Kongrede konuşan Yang Livey, bu ay başında Long March roketini 192'nci defa ateşlediklerini ve sahip oldukları sistemleri ileride uluslararası işbirliğini desteklemek için geliştirdiklerini ifade etti. Çin'in uzay faaliyetlerindeki pozisyonu, geçtiğimiz yılın en büyük yapımlarından olan 'Gravity' filminde Tiangong uzay istasyonunun yer almasıyla da öne çıkmıştı.

Şinhua haber ajansına göre, Çin Ateşleme Araçları Teknoloji Akademisi başkanı Liang Xiaohong, Gravity'i 'en iyi uzay filmi' olarak tanımladı.

Çin, Tiangong-1 uzay laboratuvarını Eylül 2011'de ateşlemiş, Haziran 2012'de Şenzou-9 insanlı uzay aracıyla kenetlenmesini gerçekleştirmişti. Haziran 2013'te ise Şenzou-10 uzay istasyonuyla kenetlenmiş ve taykonot Vang Yaping, Çinli öğrencilere uzaydan ilk fizik dersini vermişti.

Yang Livey, 2016 civarında planlanan Tiangong-2 uzay laboratuvarının yanı sıra, 2018'de deneysel uzay modülü ateşlemeyi planladıklarını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder