26 Kasım 2014 Çarşamba

Mariner 4'ün anısına Mars'a 90 bin mesaj ışınlanacak.


Mariner 4
NASA, 28 Kasım 1964 tarihinde ateşlenen Mariner 4 görevinin 50'nci yılını kutlamak için Cuma günü Mars'a 90 bin mesaj gönderecek. Radyo teleskoplar aracılığıyla Kızıl Gezegen'e ışınlanacak olan mesajlar, derin uzaydaki bir gezegenin ilk görüntüsünü elde etmeyi başaran Mariner 4'ü görevini anacak.


Mariner 4, ateşlenmesinden 7 ay sonra Mars'ın yüzeyine ait ilk fotoğrafları Dünya'ya göndermiş ve yüzyıllardır süregelen yaşam olasılığı hayallerini tarihe gömmüştü. Uzay aracı, bugün Curiosity, Opportunity ve MAVEN ile devam eden keşif görevlerinin de öncüsü oldu.

Uzay projelerine fon sağlayan Uwingu firmasının başını çektiği 'Beam to Mars' projesi kapsamında, 90 bin isim, mesaj ve fotoğraf, Cuma günü ışık hızıyla Mars'a gönderilecek. Kasım başında sona eren başvurularda, Kızıl Gezegen'e isminin gönderilmesini isteyenler 4.95; uzun mesaj veya fotoğraf göndermek isteyenler ise 99 dolar ödeme yaptı.

90 bin mesaj, Beam to Mars projesinde yer alan Universal Space Network şirketi tarafından ışınlanacak. Cuma günü TSİ 10.00'da, mesajlar saniyede 1 milyon bit hızla Mars'a gönderilecek. Verilerin Kızıl Gezegen'e ulaşması, yaklaşık 15 dakika sürecek.

Uwingu, projeden elde edilen paranın bilimsel çalışmalar için harcanacağını açıklarken, Mars'a gönderilen mesajların kopyası, uzay keşfinin önemini vurgulamak için ABD Kongresi ve Birleşmiş Milletler'e (BM) gönderilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder