16 Aralık 2014 Salı

Merkür'ün kraterlerine isim verme şansı


NASA, Güneş'e en yakın gezegen Merkür'ün yörüngesinde tur atan ilk insan yapımı araç olan MESSENGER'in fotoğrafladığı kraterlere isim koymak için yarışma başlattı. Dünya'nın dört bir yanından herkesin katılabileceği yarışmada, isimsiz kalan beş kratere ad bulunması amaçlanıyor.

Merkür'ün yörüngesine 2011'de ulaşan ve yaklaşık 13 milyar kilometre mesafe kat ettiği dört yıllık görevinin sonuna yaklaşan MESSENGER, geride kalan sürede Dünya'ya 260 binin üzerinde fotoğraf gönderdi.

NASA, yakıtı bitmek üzere olan MESSENGER'ın keşfettiği kraterlerden beş tanesinin isminin belirlenmesi görevini astronomi meraklılarına bıraktı.

Adları belli olmayan beş krater, Merkür'ün Güneş'in etkisiyle sertleşmiş olan yüzeyinde farklı bölgelere yayılmış durumda. Büyüklükleri 24 ile 105 kilometre arasında değişen dev kraterler jeolojik önemleri açısından gökbilimcilere onlarca yıl önemli bilgiler sunacak.

Kraterlere isim önermek isteyenler, Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) kuralları kapsamında yarışma için belirlenen web sitesi üzerinden başvuru yapabilecek. Yarışmaya sadece NASA MESSENGER ekibinde yer alan gökbilimci ve mühendisler katılamayacak.

Katılımcılar, en az üç yıl önce hayatını kaybetmiş olan ve bilim ile sanat alanında önemli katkılarda bulunmuş kişilerin adlarını da önerebilecek. Bu adların, Güneş Sistemi'nde daha önceden farklı yerlerin isimlendirilmesi için kullanılmaması gerekiyor.

15 Aralık'ta başlayan yarışma, 15 Ocak'ta sona erecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder