6 Şubat 2015 Cuma

Yeni Ufuklar uzay aracından Plüton fotoğrafı


203 milyon kilometre mesafeden Plüton ve uydusu Charon
NASA'nın Plüton sistemini keşfetmesi için 2006'da ateşlediği New Horizons uzay aracı, 203 milyon kilometre mesafeden Plüton ve uydusu Charon'u görüntüledi.

NASA, New Horizons uzay aracı tarafından elde edilen en yeni Plüton fotoğrafını yayımladı. Fotoğraf, cüce gezeni 1930 yılında keşfeden gökbilimci Clyde Tombaugh'un doğumgününde sunuldu. New Horizons'ın Plüton ve uydusu Charon'a ait ilk fotoğrafı 25-27 Ocak tarihinde elde edilen görüntülerden oluşturuldu.


Plüton'un yörüngesine 14 Temmuz'da girmesi beklenen uzay aracının, o tarihe kadar cüce gezegen ve uydularına ait çok sayıda fotoğraf elde etmesi bekleniyor. New Horizons, Plüton'dan yaklaşık 203 milyon kilometre uzaklıkta yer alıyor. New Horizons, Plüton'un yörüngesine girdiği zaman cüce gezegen ve uyduları ilk kez yüksek çözünürlüklü olarak görüntülecek. Plüton bugüne kadar sadece Hubble tarafından düşük çözünürlükte görüntülenebildi.

Görevi yeni başlıyor

New Horizons görevinin başında yer alan Southwest Araştırma Enstitüsü'nden Alan Stern, 'Temmuz 2014'te iki katı mesafeden çekilen fotoğrafın çok daha parlak ve belirgin olanını elde ettiklerini' söyleyerek, 85 yıl önce başlayan keşifte çok önemli bir adım attıklarını söyledi.

700 milyon dolarlık bir proje olan New Horizons, Güneş'e Dünya'dan 39 kat daha uzakta yer alan Plüton ve uydularını ilk kez yakından görecek ilk insan yapımı araç olacak. Uzay aracı, ana görevi kapsamında Plüton'a 13 bin 600 kilometreye kadar yaklaşacak.

New Horizons, görev süresi uzatılması halinde 2019'dan sonra Neptün'ün ötesindeki buzul cisimleri keşfetmek için ikinci bir göreve çıkacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder