20 Nisan 2015 Pazartesi

Ceres'in kuzey kutbu görüntülendi.


Ceres
Dawn uzay aracı, asteroit kuşağının en büyük gök cismi Ceres'in kuzey kutup bölgesini görüntüledi. Cüce gezegenin gölgesinden çıkmaya başlayan Dawn, yüzeye yaklaşmaya devam ediyor.

NASA'nın Dawn uzay aracı, 6 Mart 2015'te yörüngesine girdiği Ceres'in yakın çekim fotoğraflarını göndermeye devam ediyor. Uzay aracının Ceres'e 33 bin kilometre mesafede olduğu 10 Nisan 2015'de çekilen görüntülerde, cüce gezegenin kuzey kutbu ilk kez yakın çekimde gözlemlendi.


Dawn'ın cüce gezegen üzerindeki bilimsel gözlemleri ise 23 Nisan'da, yüzeye olan uzaklığı 13,500 kilometreye indiğinde başlayacak. Dawn, 9 Mayıs'ta yüzeye daha da yaklaşmış olacak. Yüzeye yakın gözlemler sayesinde Ceres'te ne olup bittiği de daha iyi anlaşılacak.

Dawn'ın ilk kez Şubat ayında Ceres üzerinde gözlemlediği parlak noktaların, hangi jeolojik faaliyetlerle oluştuğu halen bilinmiyor. Cüce gezegenin yüzeyinin altında sıvı su saklıyor olabileceği de düşünülüyor.

466 milyon dolarlık bir projenin ürünü olan Dawn, 2011 ve 2012'de ilk olarak Mars ve Jüpiter arasında yer alan asteroit kuşağının en büyük ikinci gök cismi Vesta'yı gözlemlemişti. 14 ay süren gözlemlerin ardından, Ceres yörüngesindeki görev de aynı uzunlukta olacak.

950 kilometre çapındaki Ceres, sıvı su bulundurması halinde ileride insanlı görevlerin düzenleneceği bir hedef haline gelebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder