16 Nisan 2015 Perşembe

NASA Malala’nın ismini bir asteroide verdi.


NASA, 2012 yılında Pakistan'da eğitim aktivitelerine verdiği destekten dolayı Taliban tarafından başından vurulan ve geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Malala Yusufzai'nin ismini, bir asteroide verdi.

Dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü sahibi Malala'nın isminin verildiği asteroid, Jupiter ve Mars gezegenlerinin arasında bulunuyor.


Asteroidi keşfeden NASA Jet Propulsion Laboratuarı ve asteroid araştırmacılar şefi gök bilimci Amy Mainzer "Aslında birçok asteroide isimler verildi, ancak bunlardan çok azı bir kadının ismini taşıyor. Bir asteroidin ismini alabilmek büyük bir onurdur.'' dedi.  Uluslararası Astronomi Birliği kurallarına göre bir asteroide ancak onu keşfeden kişi isim verebiliyor.

Araştırmacılar yaydığı ısı ile boyutu ölçülen Malala ismindeki asteroidin yüzeyinin yaklaşık 4 kilometre olduğu ve renk tonun çok koyu olduğunu söyledi.

17 yaşındaki Malala, kızların okula gönderilmesi için yaptığı çalışmalar nedeniyle Taliban'ın ölüm listesinde yer almış ve 2012 yılında okuldan eve dönerken, uğradığı silahlı saldırı sonucu başından vurulmuştu. Nobel Komitesi; Malala Yusufzai'inin eğitim hakkı için verdiği mücadeleden dolayı ödüle layık gördüklerini açıklamıştı.

'I am Malala' isminde bir de kitabı olan Malala Yusufzai, 2013 senesinde Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'nü ve AB İnsan Hakları Ödülü'nü almıştı. Tamamen iyileştikten sonra Birleşmiş Milletler'e (BM) çağrılan Malala, burada yaptığı konuşmada şunları söylemişti: "Bir kitap bir kalem ve bir öğretmen dünyayı değiştirebilir. Taliban beni susturmaya çalıştı. Ancak sesim artık daha yüksek çıkıyor. Onlar başaramadı.''

O zamanlar 16 yaşında olan Yusufzai'ın bu sözleri ayakta alkışlanmıştı. Yusufzai, bir gün Pakistan'a başbakan olmak ve bütün kız çocukları okula gidene kadar çalışmak istiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder