29 Nisan 2015 Çarşamba

Rus uzay aracı kontrolden çıktı.


Rus uzay ajansı Roscosmos'un NASA işbirliğiyle dün ateşlediği Progress 59 kapsülü, yörüngede kontrolden çıktı. Büyük bir teknik arıza yaşadığı belirtilen kapsül, UUİ'ye gönderilecek 3 ton gıda ve malzeme taşıyor.

Baykonur Cosmodrome üssünden salı TSİ 10.09'da ateşlenen Progress 59'un ateşlendikten kısa bir süre sonra kontrolsüzce dönmeye başladığı belirtildi.


Rus yetkililer, bugün öğlen UUİ ile kenetlenmesi beklenen Progress'in belirlenen planını iptal ederek kontrol altına almaya çalışıyor.

NASA sözcüsü Rob Navias, Progress'in Soyuz roketinden ayrıldıktan sonra teknik arıza yaşadığını belirtti. Uzay aracının anteni açılmazken, itiş sistemi ve manifold sisteminin basınç uygulaması devreye girmedi. Kontrolsüz bir şekilde Dünya'nın etrafında dört tur atan Progress'i kontrol altına alma çabaları sonuç vermedi.

Rus mühendisler, bugün uzay aracını yeniden rotasına sokmaya ve teknik sorunları gidermeye çalışacak. Teknik arızaların giderilemeyeceği  ve uzay aracının 3 tonluk yüküyle Dünya'ya doğru düşerek atmosferde yanıp yok olacağı tahmin ediliyor.

2000 yılından bu yana kargo görevleri için kullanılan Progress kapsülü, Ağustos 2011'de benzer bir teknik arıza yüzünden görevi tamamlayamadan taşıma yüküyle yere çakılmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder