11 Mayıs 2015 Pazartesi

Andromeda'nın halesi Samanyolu'na karışıyor.


NASA ve ESA tarafından kontrol edilen Hubble Uzay Teleskobu'nun elde ettiği yeni veriler, Samanyolu ve Andromeda'nın aslında 'kesişiyor olabileceğini' gösterdi. Bilim insanları, galaksilerin 'atmosferini' temsil eden ve derin uzaya yayılan sıcak gazların bulunduğu halenin (halo), Andromeda'da sanılandan çok daha geniş olduğunu belirtti. En az bir milyon ışık yılı mesafeye yayılan gazlar, Samanyolu'nun büyüklüğü bilinmeyen halesine kadar ulaşıyor olabilir.

The Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Notre Dame Üniversitesi'nden Nicolas Lehrer, 'halenin bir galaksinin düzenini belirleyen modele göre yıldızların doğum hızı ve yoğunluğunu etkilediğini' söyledi. Andromeda'nın (M31) etrafını saran sıcak gaz kütlesinin sanılandan 1,000 kat daha büyük olduğunu belirten araştırmacılar, halenin galaksiyle aynı zamanda oluştuğunu not düştü. Lehrer'e göre, Andromeda'nın halesi ağır elementlerle dolu.



Andromeda'nın halesindeki ağır elementlerin yarısının galaksilerarası uzaya yayılan süpernova patlamalarından, diğer yarısının ise Andromeda içinde yaşanan süpernovalardan kaynaklandığı düşünülüyor.

Samanyolu ve Andromeda yakınlaşıyor

Hubble, Andromeda'nın uzayın karanlığında görülmeyen halesini kuasarların aydınlığı sayesinde tespit edebildi. Müthiş bir enerjiyle ışık saçan gökadalar hakkında son beş yılda büyük miktarda veri toplayan Hubble, bu veriler sayesinde Andromeda'nın halesini ortaya çıkardı.

Notre Dame Üniversitesi'nden J. Christopher Howk, 'kuasarlardan yayılan ışığın bir kısmının gaz kütlesine takıldığını ve Hubble'ın aydınlıkta oluşan değişim sayesinde Andromeda ile kuasar arasındaki mesafeyi ölçebildiğini' belirtti.

Gökbilimciler, Samanyolu'nun da Andromeda kadar geniş bir halesi olması halinde çakışıyor olabileceklerini belirtti. Dahası, 4 milyar yıl içinde çarpışacak olan iki galaksinin hareketleri, halelerin dinamiğini artırmış olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder