2 Mayıs 2015 Cumartesi

Uzaya gidecek ilk Türk: Halil Kayıkçı


Halil Kayıkçı, 20 yaşında ve İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü'nde okuyor. Boş vakitlerinde babasının Dolapdere'deki cansız manken dükkanında çalışan Kayıkçı uzaya gidecek en genç Türk astronot olabilir. Kayıkçı, uzaya çıkan ilk insanlardan ABD'li Buzz Aldrin öncülüğünde düzenlenen Axe Apollo Uzay Kampı'na katıldı ve kamptaki elemeleri başarıyla geçerek uzaya çıkmaya hak kazandı. Genç astronot adayı, Lynx adlı mekikle uzaya çıkarak yerküreyi uzaydan izleyebilecek.

ABD'YE KAMPA GİTTİ

Star gazetesinin haberine göre Kayıkçı, önce 3-6 Aralık tarihleri arasında ABD'nin Orlando eyaletinde düzenlenen uzay kampına katıldı. Burada 60'tan fazla ülkeden 107 kişi vardı ve herbirinin uzay koşullarına dayanıklılığı sınandı. Dört günlük kamp sonucunda uzaya gitme hakkı kazandığını söyleyen Kayıkçı, kampta yaşadıklarını anlatıyor: "Tıpkı uzayda olduğu gibi yerçekimsiz ortamda bulunduk, savaş uçağı kullandık, G-Force testine girdik. Birçok fiziksel sınava da tabi tutulduk. Kampımıza çok yakın mesafedeki Kennedy Uzay Üssü'nü ziyaret edip uzay görevleri hakkında bilgi aldık. Hatta gerçek bir roketin uzaya fırlatılma anına şahit olduk. Yakan top ve roket yapma çalışmasında Türk arkadaşlarımla bulunduğumuz geminin ekibi en yüksek puanı aldı. Bu kampın sonunda ismim okunduğu anda pek çok duyguyu aynı anda yaşadım; sevinç, coşku, hüzün, gurur… Ailemi, arkadaşlarımı ve ülkemi temsil etmekten dolayı gururlu ve onurluyum."

"ARTIK MERAKIM DA BİTECEK"

23 kişinin yer alacağı ve Kayıkçı'nın tek Türk astronot adayı olarak katılacağı uzay seyahatinin 2015 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kayıkçı, havaalanına iniş yaptığı anda astronot unvanını resmen hak edecek. Ama onun merak ettiği başka bir şey daha var: "Uzayla ilgili en çok merak ettiğim şeylerden biri uzayın derinliklerinden bakıldığında dünyanın ne kadar küçük göründüğü… Artık bu merakım da bitecek."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder