10 Aralık 2015 Perşembe

Uzay asansörü hayali gerçek olabilir.


Penn State Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeni ürettikleri elmasların, gökyüzüne ulaşmamızı kolaylaştıracağını düşünüyorlar. Açıklamaya göre yeni üretim yöntemi sonucunda ortaya çıkan bu çok ince elmas nanolifler, Dünya'dan Ay'a ulaşım için kullanılacak bir uzay asansörü için ideal olabilir.

Kimya profesörü John Badding'in liderliğini yaptığı ekip, sıvı haldeki izole benzen moleküllerine uyguladıkları değişken basınç döngüsü sonucunda karbon atomu çemberlerinin doğru ve düzenli zincirlere dönüştüklerini fark etti. Benzen moleküllerinin düzensiz hareket etmelerini beklerlerken, düzenli ve insan saçından 20.000 kat daha ince olmasına rağmen muhtemelen şimdiye kadarki en sağlam malzemeyi ürettiler.



Penn State Üniversitesi araştırmacıları, bunların elmas nanolifleri olduklarını söylüyor. Bu lifler, aynı zamanda inanılmaz hafif olmayı başarırken, oldukça da güçlü. Malzeme, Dünya'dan uzaya ulaşan ve yörüngedeki bir uyduya bağlı olan uzun bir kablo için, ya da daha geniş bakıldığında uzay asansörü için en uygun malzeme olabilir.

Kısa bir süre önce Avustralya'daki Queensland Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, büyük ölçekli moleküler dinamik simülatörler ile elmas nanoliflerini modellemiş ve malzemenin daha önce düşünülenden çok daha geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu, oldukça uygun hava-uzay özelliklerine sahip olduklarını belirtmişti. Araştırma, Kasım ayının başında yayınlanmıştı. Bu ilgi çekici araştırma, ilk olarak 1985 yılında önerilen ve uzun zamandır hayali kurulan uzay asansörü için uygun ortamı yaratabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder