28 Eylül 2017 Perşembe

Birleşik Arap Emirlikleri'nden Mars şehri


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kızıl gezegen Mars'ta şehir kurmayı planlıyor. 'Mars 2117' adlı proje kapsamında Dubai'de Mars gezegeninin zorlu koşullarını taklit eden bir 'uzay şehri' kurulacak.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı ENA'nın haberine göre, Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Mektum ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan, Dubai'deki Muşrif Park'ta 1 milyon 900 bin fitkare alanın kullanılacağı projeyi resmen başlattı.

El Mektum, şubat ayında 'Mars 2117' projesiyle bu gezegende yaşanılabilir bir şehir inşa etmeyi planladıklarını duyurmuştu.


DÜNYANIN EN BÜYÜK 'UZAY ŞEHRİ' OLACAK

Yapılacak uzay şehrinin türünün ilk örneği ve Mars üzerinde uygulanabilir bir model olacağı belirtildi.

Proje kapsamında Mars arazisini ve sert ortamını taklit eden sofistike laboratuvarların olacağı, ısı ve ışık izolasyonunun sağlanacağı ifade edildi.
Şehir içinde insanoğlunun uzaydaki başarılarını anlatacak bir müzenin yapılacağı, müzenin duvarlarının BAE'deki çölden toplana kumlarla, 3 boyutlu baskı tekonolojisiyle inşa edileceği belirtildi.

​136 MİLYON DOLARA MAL OLACAK

136 milyon dolara mâl olacak projede Mars'takine benzer şartlar ile ortam oluşturulduktan sonra bir grup insanın 1 yıl burada yaşayacağı ve bu sırada bu kişiler üzerinde davranışsal incelemeler yapılarak bilimsel bulguların takip edileceği ve daha sonra gerçekleştrilecek uzay yolculuklarında da bu deneyimlerden istifade edileceği kaydedildi.

Gezegendeki gıda, su ve enerji güvenliği sorunlarına çözüm bulmak ve canlıların yaşayabilmesi konusunda katkı sağlayacak araştırmalar yapmak için en iyi bilim adamları ile bilimsel tecrübeleri BAE'ye getirmek için çaba sarfedileceği aktarıldı.  ​

Şehrin dış görünümüne ilişkin de bilgi verilen haberde, sütunlara dayalı olmayan birkaç kubbeden oluşacağı ve bu kubbelerin inşa edilebilmesi için yeni tekniklerin üretimine ihtiyaç duyulduğu dile getirildi.

Dünyadaki en gelişmiş mimari yapıya sahip olacağı belirtilen Mars bilim şehrinin tasarımının Google'ın Londra'daki yeni merkezini tasarlayan mimar Bjarke Ingels tarafından yapılacağı bilgisi verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder