23 Ekim 2017 Pazartesi

Nemo Noktası


Nemo Noktası
Okyanusta karaya en uzak nokta Nemo Noktası olarak biliniyor.

Ünlü Fransız yazar Jules Verne'in Denizler Altında 20 Bin Fersah kitabının kahramanı Kaptan Nemo'dan almış adını.

Nemo Latince "hiç kimse" anlamına gelir. Kimsenin uğrak yeri olmayan bir nokta için uygun bir isimdir.

Nemo Noktası kendisine en yakın üç adanın kıyısına 2688 km uzaktadır: Kuzeyde Ducie Adası, kuzeydoğuda Easter Adaları'ndan Motu Nui ve güneyde Antarktika yakınlarındaki Maher Adası.

Nemo Noktası resmi olarak 1992'de Hırvat kökenli Kanadalı harita mühendisi Hrvoje Lukatela tarafından tespit edildi. Lukatela bunu karadan yaptığı özel bilgisayar ölçümleriyle buldu. Daha iyi ölçüm yapılması ya da kıyı erozyonu nedeniyle bu noktanın birkaç metre kaydırılabileceğini söylüyor. Nemo Noktası karadan öyle uzaktır ki oraya en yakın insan genellikle uzay istasyonundaki astronotlardır.

Okyanus dibinde 'mezarlık' 

Uzay kurumları bu noktayı "Güney Pasifik Issız Bölgesi" adıyla anıyor. İnsana ve gemilere pek rastlanmadığı için özellikle Rus, Avrupa ve Japon uzay ajansları burayı uzun zamandır malzeme çöplüğü olarak kullanıyor. Popular Science dergisinin haberine göre 1971 ile 2016 yılları arasında bölgeye en az 260 uzay aracı düşürüldü. Üstelik bu sayının 161'i 2015 ve 2016 yıllarına ait.

Bölgede MIR Uzay İstasyonu'nun kalıntıları, 140'dan fazla Rus ikmal aracı, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) kargo roketleri ve bir adet SpaceX roketi mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder