17 Ocak 2014 Cuma

Rosetta Uzay Aracı (Kuyruklu Yıldız Avcısı)


Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) bundan 10 yıl önce uzaya fırlattığı uzay aracı Rosetta aktif hale getiriliyor. Rosetta, evrenin ve hayatın başlangıcına dair önemli sırları aydınlatması beklenen önemli bir göreve çıkıyor.

Rosetta 31 ayı aşkın süredir bir tür ‘kış uykusunda’ bulunuyordu. Aracın enerji tüketimini en düşük seviyeye indirmek amacıyla idare sistemleri kapatılmış durumda. Rotası sırasında güneşten uzaklaşan araç, güneş panelleriyle enerji üretim imkanından yoksun kalmıştı. Rosetta tekrar güneş enerjisi depolayabilecek ve Dünya ile iletişim kurabilecek bir konuma geldi.

Uzay aracının çalar saati 20 Ocak 2014, saat 10:00’a ayarlı. Tıpkı uzun süredir kış uykusunda bulunan bir canlı gibi Rosetta’nın da normal işlevlerini yürütebilmesi zaman alacak. Rosetta’nın açılan sistem bilgisayarı aşama aşama aracın çeşitli işlevlerini sınayacak. Güneş panelleri açılacak ve enerji depolanmasına geçilecek. Araç, Dünya ile iletişime geçerek uyandırma operasyonunun başarılı olduğunu bildiren mesajını gönderecek. Rosetta ile yerküre arasındaki 807 milyon kilometrelik mesafeden ötürü mesajın Darmstadt’taki ESA kontrol merkezine saat 18:30 sıralarında ulaşması bekleniyor.



Rosetta, uzaycılık tarihinin en kapsamlı ve karmaşık projelerinden birini oluşturuyor. ESA aracın yapımını bundan 20 yıl önce tamamladı. Araç 2 Mart 2004 tarihinde bir Ariane 5G+ roketiyle uzaya fırlatıldı. Şimdiye kadar toplam 7,1 milyar kilometre yol kat eden Rosetta, Çuryumov-Gerasimenko/67P kuyrukluyıldızının yüzeyine Philae adlı gözlem sondasını indirecek.

Alman Uzaycılık Kurumu (DLR) tarafından geliştirilen Philae, iki aşamada kuyruklu yıldızın yüzeyine indirilecek. İlk aşamada gök cismine iki zıpkın fırlatılacak. Ardından üç ayaklı gözlem sondası kuyruklu yıldıza yönelecek. Philae modülü buz zemine tutunabilen özel ayaklarla donatılmış durumda. Ancak bu konuda bir tecrübe sahibi olunmadığından, uzmanlar zıpkın ve özel ayakların kuyruklu yıldıza saplanabilmesi konusunda çeşitli ihtimaller üzerinde duruyor.


3-5 kilometre çapındaki kuyruklu yıldızın çekim gücüne sahip olmaması, 100 kilo ağırlığındaki sonda aracının inişinde bir başka engeli meydana getiriyor. Çuryumov-Gerasimenko/67P kuyrukluyıldızının buzdan oluştuğu tahmin ediliyor. Buzun sertliği konusunda da çeşitli olasılıklar öne sürülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder