19 Kasım 2012 Pazartesi

2001: Bir Uzay Destanı (2001: A Space Odyssey)


2001: Bir Uzay Destanı (2001: A Space Odyssey)
(1968 ABD yapımı)

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Keir Dullea, Dr. Dave Bowman, Gary Lockwood, Dr. Frank Poole, William Sylvester

Özeti: İnsandaki iktidar hırsının, insan evrimin başlangıcından ultra modernleşmiş toplumlara uzanan öyküsü. Teknolojik açıdan oldukça ileri bir toplumda yaşayan bir grup bilimadamı, uzayda kendi kendine hareket eden ilginç bir cisimle karşılaşırlar. Siyah bir monolit olan bu cisim, etrafına çok farklı bir enerji yaymaktadır. Monolitin gizemini çözmek üzere bilimadamları, o güne kadar yapılmış en iyi uzay gemisi ile yolculuğa çıkarlar.

Uzay gemisi HAL isimli bir bilgisayar tarafından kontrol edilmektedir. HAL başlangıçta mürettabatın gemideki hayatını kolaylaştırır ve doğru kararlar verirken, bir süre sonra hakimiyeti eline almaya başlar ve gemideki bilim adamları ile mücadeleye girişir.



Film zamanın oldukça ilerisinde görsel efektler sunarken anlatımının karışıklığı ve oldukça ilginç finali ile tartışmalara sebep oldu. Yönetmen Kubrick'in hemen tüm filmlerinde mevcut olan karmaşık anlatım tekniği konuyu anlamayı zorlaştırıyor. Akışın da zaman zaman çok yavaşlaması filme durağanlık katıyor. Her şeye rağmen film bilim kurgu dalında bir klasik haline gelmiş durumda.

Fragman

2001: A Space Odyssey (1968) - Fragman | alkislarlayasiyorum.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder