12 Kasım 2013 Salı

Astronomi Sözlüğü (H Harfi)


Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.

H II Bölgesi: Yüzlerce ışık yılı genişliğinde olabilen, içinde yıldız oluşumlarının gerçekleştiği, parlayan plazma ve gaz bulutlarıdır.

Haumea: Güneş Sistemi'nde yer alan bir cüce gezegen. Oldukça yeni keşif tarihi ve küçük boyutları nedeniyle hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır.

Hayabusa: Japonların uzay aracı. Araç 2010 yılında İtokava adı verilen göktaşından numuneler alarak dünyaya getirmeyi başarmıştır.

Hayabusa 2: Japonların planlanan uzay görevi. 2014 yılında fırlatılması planlanmaktadır.

Herbig-Haro Nesnesi: Yenidoğan yıldızlardan dışarı akan gazların civardaki diğer gazların çarpışmaları sonucu oluşan bulutsu benzeri oluşumlara verilen addır.

Herbig-Haro 46/47

Hidrojen Bulutu (Kuyruklu Yıldız): Kuyruklu yıldızda milyonlarca kilometre uzunluğunda fakat son derece seyrek nötr hidrojen zarfı.

Hidrosfer: Dünyada bulunan bütün suları içine alan su küredir. Hidrosferin % 97'sini deniz ve okyanuslar oluşturur. Dünyanın yüzeyinin de % 71'ini hidrosfer, % 29'unu da karalar oluşturur.

Higgs Bozonu: Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble[1], François Englert ve Robert Brout tarafından Standart Model'deki fermiyonlara kütle kazandırdığı kanıtlanmış spini 0 (sıfır) olan parçacık. H veya h olarak kısaltılır.

Hubble Sabiti: Galaksilerin hızlarının ve dünyaya uzaklıklarının birbirine sabit olan oranıdır. Edwin Hubble tarafından keşfedildiği için onun adıyla anılır ve megaparsek başına 3,26 milyon ışık yılıdır.

Hubble Uzay Teleskobu: 1990 yılında dünya yörüngesine gönderilen, milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksilerin fotoğraflarını çekerek dünyaya gönderen uzay teleskobu. Halen görevine devam etmektedir.



Hydra: Plüton'un en dıştaki doğal uydusudur. 2005'te Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder