9 Mart 2012 Cuma

Gökyüzündeki gözlemevi: SOFIA


Havada gezinen gözlemevi SOFIA (Kızılötesi Gökbilim için Stratosferik Gözlemevi), bu özelliğiyle, yer yüzündeki en gelişmiş teleskopların bile gerçekleştiremediği gözlemleri yapabiliyor.

20 yıllık bir projenin ürünü olan SOFIA, insanoğlunun uzayın karanlığını aydınlatmak için geliştirdiği en büyük proje olduğu gibi, genç gök bilimcilerin ve mühendislerin yetiştirilmesinde de büyük rol oynayacak.


SOFIA, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Alman Uzay ve Havacılık Merkezi (DLR) ortak projesi. Kuiper Uçan Gözlemevi’nin devamı niteliğini taşıyan SOFIA, ilk kez 26 Mayıs 2010’da havalandı.

BOEING'IN İÇİNDE UZAY LABORATUARI

SOFIA, özel olarak modifiye edilmiş bir Boeing 747SP’de yer alıyor. Uçağın arka kısmında, 2.5 metre genişliğindeki teleskobun gökleri incelemesi için büyük bir kapı bulunuyor.

SOFIA teleskobu, yaklaşık 12 kilometre yükselikte, Stratosferden kızıl ötesi gözlem yapıyor. Teleskobun bulunduğu yükseklik, yeryüzünden yükselen ve kızılötesi dalga boylarını bloke eden su buharının üzerinde kalmasını sağlıyor. SOFIA, Dünya’nın her hangi bir noktasına uçabiliyor. Böylece kuzey ve yarıkürede gözlem yapabiliyor.

NASA’nın California'daki Dryden Hava Aracı Operasyonları tesislerinde konumlanan SOFIA’nın yürüttüğü astronomik gözlemler, Ames Araştırma Merkezi’nden kontrol ediliyor.

SOFIA, yerde olduğu zamanlarda öğrenciler, gazeteciler, araştırmacılar ve diğer tüm ziyaretçilere kapısını açıyor. Boeing’in gövdesindeki gözlemevinde, ziyaretçiler yapılan araştırmaları takip edebildikleri gibi deneylerin nasıl gerçekleştirildiği hakkında bilgi edinebiliyor.

Uçan gözlemevi, yakın dönemde gerçekleştirdiği gözlemlerde 6,400 ışık yılı uzaklıktaki W3A Nebulası’nı ve Orion Nebulası’ndaki yıldız ve toz bulutlarının dağılımı gözlemledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder