18 Mayıs 2012 Cuma

Dragon kapsülünde örümcek deneyi


Dünyanın ilk özel uzay yolculuğunu gerçekleştirecek olan SpaceX'in robotik Dragon kapsülü, birbirinden tuhaf bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapacak.

Kapsül, Öğrenci Uzay Uçuşu Deneyleri Programı (SSEP) kapsamında 15 öğrencinin hazırladığı bilimsel projeleri uzaya taşıyacak. Birbirinden ilginç bu projeler arasında örümceklerin uzay ortamına nasıl tepki verdiğini ve mikrogravitenin şarap fermantasyonunu nasıl etkilediği gibi çalışmalar yer alıyor.


Dragon kapsülünün 19 Mayıs Cumartesi günü Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan yapılacak ilk fırlatması bir deneme misyonu olacak; Dragon ile SpaceX’in Falcon 9 roketinin 12 seferi yapmaya hazır olup olmadığı incelenecek.

İLKOKUL PROJELERİ BİLE VAR

Kapsülde erzak vb. ihtiyaç maddelerinin yanı sıra 15 öğrencinin projeleri de yer alacak. 779 teklif arasından seçilen projeleri tasarlayan öğrenciler arasında ilkokul beşinci sınıflardan üniversite ikinci sınıflara kadar her yaştan gençler bulunuyor. Örneğin şarap ve bira üreticileri için hayati öneme sahip fermantasyon süreçlerinin mikrogravite ortamlarında nasıl işlediğini incelemek isteyenler California’da bir lisede okuyan 9 ve 10’uncu sınıf öğrencileri. Bu deney kapsamında öğrenciler uzaya üzüm suyu ve maya gönderecek ve fermantasyon hızını değerlendirecek.

UZAY ÖRÜMCEKLERİ NASIL ETKİLER?

Cincinnati’deki bir ilkokulda okuyan beşinci sınıf öğrencileri ise uzaya örümcek yumurtaları göndererek, yumurtaların yörüngede dünyadakinden farklı zamanlarda olgunlaşıp olgunlaşmadığına bakacak. Diğer deneyler arasında antibiyotiğe dirençli hastalık yapıcı bakterilerin mikrogravite ortamında nasıl ürediği, mikrogravitenin osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçları nasıl etkilediği ve kaktüs salgısının uzayda suyu temizleyip filtrelemek için kullanılması yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder