12 Haziran 2012 Salı

‘En eski galaksi’ tartışması büyüyor.


ABD’nin Hawaii adasında incelemeler yapan Japon gök bilimciler, bilinen en eski galaksiyi keşfetmeyi başardı. Böylece, son iki yıl içinde en eski galaksiyi keşfettiklerini iddia eden gök bilimci ekibinin sayısı dörde yükseldi.

Gök bilimciler, SXDF-NB1006-2 adı verilen galaksinin 12.91 milyar ışık yılı önce oluştuğunu tahmin ediyor (bir ışık yılı 9.66 trilyon kilometre). 

Astrophysical Journal dergisinde yayımlanacak olan araştırmaya göre, Japonya’nın Ulusal Astronomi Gözlemevi’nde görevli gök bilimciler, keşiflerini Hawaii’nin Maune Kea yanardağının eteklerindeki Subauru ve Keck Teleskopları’yla yaptı.

ABD’nin California Teknoloji Enstitüsü’nde kozmoloji ve galaksi oluşumu konusunda uzman olan Richard Ellis, elde edilen son bilgilerin geçmişte elde ettikleri yaşlı galaksilere kıyasla daha ilgi çekici olduğunu belirtti. Ellis, “Japonların en eski galaksiyi bulduğu öne sürülüyor, ancak geçmişteki iddialarla karşılaştırma yapmamız lazım” dedi.

"En Eski Bizimki"

Fransız gök bilimciler, 2010 yılında NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu tarafından çekilen görüntüleri inceleyerek 13.1 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğunu öne sürdükleri bir galaksi keşfetmişti. California’da çalışmalar yapan bir başka grup gök bilimci de, geçtiğimiz yıl 13.2 milyar ışık yılı uzaklıkta bir diğer galaksi bulduklarını öne sürmüş, çalışmaları Nature dergisinde yayımlanmıştı.

Ellis, her iki keşifte bulunan gök bilimcilerin Hubble ile elde ettikleri sonuçları diğer metodlarla karşılaştırmaları gerektiğini ifade etti. Japon, Fransız ve ABD’li gök bilimcilerin iddialarının yanı sıra, Arizona State Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, geçtiğimiz ay Şili’deki teleskopları kullanarak 13 milyar ışık yılı uzaklıkta bir başka galaksi keşfettiklerini öne sürdü.

Bilim dünyası tarafından kabul edilen teori, evrenin 13.7 milyar yıl önce yaşanan Büyük Patlama ile oluştuğu. Gök bilimciler, günümüzde en gelişmiş teleskopları kullanarak everenin en eski köşelerine ulaşmaya çalışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder