22 Haziran 2012 Cuma

Kuzey Kutbu'ndaki erimenin fotoğrafı


ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından toplanan görüntü ve veriler, Kuzey Kutbu’ndaki buzul miktarının 30 yılda büyük ölçüde azaldığını kanıtladı. 


Çarpıcı fotoğraflar okyanus yüzeyinin yüzde 15’ini kaplayan buzulların her 10 yılda yüzde 15 oranında eridiğini ortaya koydu. 

Fotoğraflarda “yıllanmış buzulların” yani normalde iki yaz üst üste erimeyecek kadar dayanıklı buzulların da artık kış aylarında bile kütle kaybettiği görülüyor. NASA’nın fotoğraflarla yaptığı araştırmaya göre yıllanmış buzulların bulunduğu bölgelerde erime her 10 yılda yüzde 17.2 oranında oluyor.


Araştırmayı yürüten Joey Comiso, “Antarktik Denizi’ndeki buzul kütlesi hızla eriyor. Dolayısıyla okyanusun yapısı da tamemen değişiyor” dedi. Comiso, erimenin ve okyanuslardaki değişimin tüm danyada iklimi ve canlı yaşamını olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. 


Neşeli Ayaklar tehlikede 


Bilim insanları, Antarktika’da yaşayan bazı penguen cinslerinin nüfusunde küresel ısınmaya bağlı olarak azalma yaşandığını ortaya koydu. ABD’nin Massachusetts Woods Hole Oşinografi Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, 3 bin adet kalan İmparator cinsi penguenlerin 2100 yılına kadar yüzde 81 oranında azalarak yok olma tehlikesiyle karşılaşacağını ortaya koydu. Buna göre, “Neşeli Ayaklar” gibi sevimli filmlerin kahramanı İmparator penguenlerin sayısının 500-600’a kadar düşmesi bekleniyor. 


İspanya’nın Madrid Doğa Tarihi Müzesi’nde yürütülen araştırmalar ise, son 20 yılda kıtanın tanınmış “chinstrap” cinsi penguenlerinin sayısında yüzde 36 oranında azalma yaşandığını ortaya koydu. Benzer bir azalma, “Adelie” cinsinde de görüldü. Zira, kanatlı olmalarına rağmen uçamayan penguenler, ısınma sonucu ana besin kaynakları olan “krili” kaybettikleri için hızla ölüyor ve üreme döngülerini sağlıklı tamamlayamıyorlar. Karidese çok benzeyen “Antarktika krili” buzul kütlelerinin dibinde yaşıyor, fakat buzullar eridikçe onlar da yok oluyor. 


Araştırmayı değerlendiren biyolog Stephanie Jenouvrier, “İnsanlar hava sıcaklığının en fazla iki derece artabileceğini söylüyor. Oysa, onlara küçük görünen bu değişim hem canlı türlerinin hayatına hem de ekosistemin dengesine mal oluyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder