22 Haziran 2012 Cuma

Rusya’dan uzay atağı: “En güçlü roketi yapacağız, aya üs kuracağız”


Rusya, uzay çalışmalarında rakiplerinin önüne geçebilmek için kolları sıvadı. Federal Uzay Ajansı Roskosmos’un 2030 yılına kadar planladığı hedefleri arasında aya üs kurmak ve dünyanın en ağır taşıyıcı roketini yapmak da bulunuyor.

İzvestiya gazetesinin haberine göre, Rusya Federal Uzay Ajansı Roskosmos, uzay araçlarıyla ilgili 2030 yılına kadarki dönemi kapsayan gelişme hedeflerini sundu. Savunma Bakanlığı’nın da onay verdiği planda öncelik, 70 tona kadar ağırlık taşıma kapasiteli dünyanın en ağır taşıyıcı roketinin yapılması konusuna veriliyor.

2028 yılında aya pilotlu uzay aracı gönderilmesi ve ayda bilimsel araştırma üssü kurulması da Roskosmos’un hedefleri arasında.

Gazetecilere yaptığı açıklamada Roskosmos’un hedeflerini eleştiren Bilimsel Politika Enstitüsü Müdürü İvan Moiseyev ise, “Eğer iktidar masaya yumruğunu vurup, ‘Şu tarihte aya gidin’ derse, Amerikalılar gibi oraya gideriz ve geri geliriz” diye tepki gösterdi.

Bazı bilim adamları da ülkenin kaynaklarının 2040 yılından önce bu planları gerçekleştirmek için yeterli olmadığını savundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder