4 Temmuz 2012 Çarşamba

CERN'den dünyanın beklediği açıklama geldi: Higgs bozonu keşfedildi.


Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), Higgs Bozonu olabilecek bir atomaltı parçacık keşfedildiğini açıkladı.

Maddeye kütle verdiği düşünülen ve "Tanrı Parçacığı" diye de bilinen Higgs Bozonu hakkındaki tartışmalar ve araştırmalar uzun yıllardır devam ediyordu. İsviçre'nin Cenevre şehrinde ve İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün eşzamanlı bir basın toplantısı düzenleyen CERN uzmanları, bu tartışmalara son verecek bir açıklama yaptı.


Uzmanlar, dünyanın en büyük atom çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda yürütülen çalışmalarda, Higgs bozonu olduğuna inanılan bir atomaltı parçacık keşfedildiğini duyurdu.

UZMANLAR SONUÇLARDAN UMUTLU

Higgs bozonu araştırmalarını yürüten iki ekipten birinin sözcülüğünü yapan Joe Incandela, Cenevre şehrindeki CERN merkezinde toplanan gruba, “Bu öncül bir sonuç, ama bulgularımızın çok güçlü ve çok kesin olduğunu düşünüyoruz” dedi. İngiltere’de bulunan Bilim ve Teknoloji Tesisleri Konseyi Direktörü John Womersley de, “Higgs bozonu teorisiyle uyumlu bir parçacığın keşfedildiğini teyit edebilirim” diye konuştu.

EVRENDEKİ HER ŞEYE O KÜTLE KAZANDIRIYOR

Higgs Bozonu, evrene yayılan, görünmez bir enerji alanında oluşturulduğu sanılan atomaltı bir parçacık. Bu parçacık maddenin oluşumunu anlamada kilit öneme sahip. Bozonun evrendeki her şeye kütle kazandırdığı düşünülüyor. Uzmanlar Higgs Bozonu’nun bulunmasının son 50 yılın en büyük bilimsel başarılarından biri olacağını ifade ediyor.
'Tanrı Parçacığı' bulundu mu? ile euronews-tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder