9 Temmuz 2012 Pazartesi

Endeavour Krateri


NASA’nın Mars’ı keşfeden keşif robotu Oppurtunity, Kızıl Gezegen’in en nadir rastlanan manzaralarından birini çekti. Oppurtunity, 2 Temmuz günü Marst’taki üç bininci görev gününü doldurdu.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin Jet İtiş Gücü Laboratuvarı, yayımladığı fotoğraf hakkında, “Mars’ta olmak için en iyi sebeplerden biri” yorumunu yaptı. Mars’ın yüzeyinde geniş bir alanı gösteren fotoğraf, 817 kareden meydana getirilmiş. 


21 Aralık 2011 ile 8 Mayıs 2012 tarihleri arasında çekilen karelerden oluşan fotoğrafta, keşif aracının bir kısmı ve etrafını saran alan görülüyor. Endeavour Krateri’nin köşesinde yer alan Oppurtunity, bu fotoğrafla aynı zamanda dev kraterin en ayrıntılı görüntülerinden birini elde etti.

MARS’TA 15 YIL

NASA, Mars’taki keşif görevlerine 4 Temmuz 1997’de Pathfinder uzay aracıyla başlamıştı. Ocak 2004’ten bu yana Kızıl Gezegen’de bulunan Oppurtunity ise 2 Temmuz günü Mars’taki üç bininci gününü gördü. 

NASA, Pathfinder’ın görevde olduğu yıllarda, Mars’ı Global Surveyor uydusuyla gözlemlemeye başlamıştı. Pathfinder’dan en son sinyal 27 Eylül 1997’de alınabilirken, Global Surveyor 2006’ya kadar görevini sürdürdü.

Sadece 90 günlük bir görev için tasarlanan Oppurtunity, üç bin günü geride bırakırken Kızıl Gezegen’de 15 yıldan bu yana devam eden görevlerin yüzeydeki tek temsilcisi konumunda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder