14 Ağustos 2012 Salı

Mars'taki toz bulutunun sırrı


Gözler Curiosity aracılığıyla Mars'tan gelen fotoğraflarda sıra dışı görüntüler arıyor. Ama öyle mikroskobik, minicik bir detay değil. Her ne kadar dile getirilmese de uçan bir cisim, hareket eden bir canlı nedense hayalleri süslüyor. Şimdiye kadar çekilen fotoğraflar içerisinde dikkatleri çeken ve tansiyonları yükselten ilginç fenomen hâlâ tartışılıyor.


İlk gönderilen fotoğraflarda önceleri görülen bulutumsu toz kümesi, daha sonraki fotoğraflarda görülmüyor. Açıklama olarak akla ilk gelen şey, robotun inerken yüzeye çarptığı an yükselmiş olabilecek toz dumanı.

Misyonun menajeri Mike Watkins'in yaptığı açıklamaya göre, bu bulutumsu görüntü ilk aşamada kamera merceğindeki toz parçacıkları olarak düşünülmüş. Fakat aynı görüntü farklı yönlerdeki farklı kameraların çektiği fotoğraflarda da gözlenince başka hipotezler konuşulmaya başlanmış. Araştırmacılar şu anda kesin bir yorum yapamıyorlar.














Önümüzdeki günlerde Curiosity'den daha çok sayıda fotoğraflar gelecek. Hatta saniyede 5 fotoğraf çekme yeteneğiyle bir de renkli film oluşturulması planlanıyor. Eğer gerçekten Curiosity tahmin edildiği gibi yalnız değilse mutlaka gönderdiği çok sayıdaki fotoğraflarda başka benzer fenomenlere de rastlanacaktır.

Ayrıca Curiosity'nin ilk gönderdiği 360 derecelik renkli panoramik fotoğrafta da görülen bazı anlaşılması güç jeolojik fenomenler (kırmızı toprakta gri bölgeler) detaylı incelendikten sonra basına açıklanacak.

Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes / HT Gazete

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder